Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sveriges sjukgymnaster vill ha skyddad yrkestitel

Publicerad: 1 november 2005, 13:05

Träningsbollar, gåstolar och behandlingsbänkar trängdes på Stockholmsmässan under sjukgymnastdagarna. Där samlades sjukgymnaster från hela Norden för att ta del av den senaste forskningen och utse årets sjukgymnast.


- Det är fantastiskt att få ett sådant här erkännande från sina kollegor och det är det största som har hänt i mitt yrkesliv, sade Riitta Keskinen-Rosenqvist, verksam på enheten för psykisk hälsa vid Stockholms läns landsting.

Hon tilldelades utmärkelsen Årets sjukgymnast, bland annat för sitt arbete med att ge sjukgymnaster handfasta råd i samband med tsunamikatastrofen i Sydostasien förra året.

Utmärkelsen delades ut av Raija Tyni-Lenné, ordförande i Legitimerade sjukgymnasters riksförbund, LSR, på förbundets kongress som hölls under sjukgymnastdagarna iStockholm den 26-28 oktober.

Vill förbättra rörligheten  Vid kongressens invigning beskrev Raija Tyni-Lenné en stor kunskapsutveckling bland sjukgymnasterna de senaste åren. På sex år har antalet disputerade sjukgymnaster ökat från 85 till 200.

- Nu finns behovet av kombinationstjänster där forskning kan kombineras med arbete på klinik, ett liknande system som finns för läkare, sade hon.

Enligt Raija Tyni-Lenné är det dåligt ställt med rörligheten i Sverige idag, och under parollen "Frigör Sveriges rörelsekapital" vill LSR ändra på det. Raija Tyni-Lenné presenterade tre områden där hon tycker att sjukgymnasternas kompetens kan tillvaratas bättre för att öka rörligheten:

-Hjälp till aktivitetshindrade barn.  -Fysisk aktivitet hos äldre.  -Hjälp till långtidssjukskrivna med ryggproblem.

Satsningar på sjukgymnaster inom de områdena skulle ge besparingar för samhället, hävdar hon.

Ett tandläkarbesök för rotfyllning hindrade vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson (s) från att närvara vid kongressens invigning. Hennes statssekreterare Kent Waltersson (s) fick i stället ta emot LSR:s förslag för att frigöra rörelsekapital.

Vill ha en skyddad yrkestitel  Enligt LSR bör en skyddad yrkestitel, fysioterapeut/sjukgymnast, införas för legitimerade sjukgymnaster. Men regeringen har hittills inte ställt sig bakom önskemålet.

- Det beror på att det inte har funnits tillräckligt beredningsunderlag. Men vi planerar en utredning för att undersöka om fysioterapeut bör bli en skyddad yrkestitel, sade Kent Waltersson.

Han beskrev också några punkter som kommer att tas upp i regeringens nationella utvecklingsplan för äldreomsorgen, bland annat hemsjukvårdens organisation och utbildningsinsatser kring demens.

Sara Nilsson

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev