Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Sveriges tillgång till helgvård underkänns

Publicerad: 20 November 2013, 14:28

Mattias Wieloch är medicinsk enhetschef på akuten vid Skånes universitetssjukhus i Malmö. Där har antalet besökare sedan 2008 stigit från 67 000 per år till 84 000.

Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

Bara en tredjedel av svenskarna tycker att det är lätt att hitta vård på kvällar och helger utan att bege sig till akuten. Det visar en ny internationell enkät.


Den årliga internationella sjukvårdsrapporten från Commonwealth Fund baseras i år på en enkät där allmänheten i elva länder fått tycka till om sjukvården. Den svenska vården får bra betyg på flera punkter. Men när det gäller tillgången till vård efter kontorstid utmärker sig Sverige negativt. Bara 35 procent av de 2 400 svenskar som svarat på enkäten instämmer i påståendet ”det är lätt att få sjukvård efter kontorstid utan att gå till akuten”. Det är lägst andel av alla de elva länderna.

– Det manar till eftertanke. Jourverksamheterna i primärvården måste stärkas, säger Ove Andersson, ordförande i Distriktsläkarföreningen.
Svenskarna är de tredje flitigaste besökarna på akuten bland de elva länderna. Nästan en tredjedel av svenskarna har varit på akuten någon gång under de senaste två åren.

– Vi måste satsa väldigt mycket mer på att lösa problemen med sjukhusens akutmottagningar. En stor del av patienterna på sjukhusens akutmottagningar är patienter som hör hemma i primärvården, säger Ove Andersson.

Skåne genomför nu en satsning för att få patienterna att hitta till rätt vård. Den blågröna politiska majoriteten har beslutat att patientavgifterna från årsskiftet ska höjas till 450 kronor för ett besök på akuten.

Sedan 2008 har antalet besökare på akuten i Malmö stigit från 67 000 per år till 84 000. Framför allt är det besöken på kvällar och helger som blivit fler.

– Vi ser en ny puckel från 15.30-­tiden och fram mot kvällen. Främst är det människor i arbetsför ålder, mellan 20 och 29 år, som kommer för att få en quick fix för symtom som påverkar arbetsförmågan, berättar Mattias Wieloch, medicinsk enhetschef på mottagningen.

Under en period försökte akuten hänvisa patienter, som inte hade akuta tillstånd, till primärvården men detta tog tid och blev ett arbetsmiljöproblem för personalen.

– Det gick snabbare att låta dem få träffa en läkare här på akutmottagningen än att hålla på och diskutera. Dessutom anmäldes vi till patientnämnden för att vissa patienter känt sig avvisade.

Men nu ska det bli lättare för akuten att hänvisa patienter till primärvården. Nya kvälls- och helgöppna jourläkarmottagningar ska öppna­ på sjukhusen i Malmö, Lund och Helsingborg. Dessutom ska de vårdcentraler som har kvällsöppet få extra­pengar från regionen.

– Folk vill ha längre öppettider för att ha möjlighet att gå till vårdcentralen efter jobbet. Vi måste ha öppet på de tider när människor har möjlighet att besöka vården, säger Carl Johan Sonesson (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.

Men Karin Träff Nordström som är divisionschef för primärvården i Malmö och Lund vill inte se de nya kvälls- och helgöppna mottagningarna som en ersättning för de vanliga vårdcentralerna.

– Det är bättre att komma till vårdcentralen på dagtid på vardagar så att det blir en kontinuitet för patienten och möjlighet att träffa samma läkare. Vi kommer att uppmana dem som kommer till kvälls- och helgmottagningen att gå till sin vanliga vårdcentral på dagtid nästa gång.

Ove Andersson välkomnar satsningen i Skåne men höjer ett varnande finger för att det inte räcker att bara utöka öppettiderna.

– Det är viktigt att verksamheten på dagtid på vardagar inte blir lidande. Annars drabbas kronikerna och man gynnar akutpatienterna i förhållande till kronikerna. Det blir inte hållbart att bygga ut verksamheterna om vi inte får fler allmänläkare.

Relaterat material

Oenighet om kontakt via e-post

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev