onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sveriges vård får bottenbetyg när sjuka äldre tycker till

Publicerad: 18 april 2012, 06:00

Svensk vård lyckas inte kommunicera med äldre patienter. Det visar en ny internationell jämförelse.


Bara 59 procent av de svenska patienterna över 75 år uppger att primär­vården var informerad om deras senaste sjukhusbesök. I denna kategori är Sverige sämst av de elva länder som deltagit i studien. Bäst är USA där 93 procent av patienterna uppgav att primärvården var informerad om deras senaste sjuk­hus­besök. Det är bara ett av många mind­re smickrande resultat för Sverige i den nya rapporten från Common­wealth Fund.

Rapporten visar också att endast 42 procent av de svenska patienterna över 75 år fick en skriftlig vårdplan när de skrevs ut från sjukhuset. Även i denna kategori var Sverige sämst av de elva länderna.

Sverige placerar sig dåligt i de flesta av de kategorier som handlar om kommunikation mellan vårdenheter eller kommunikation mellan vårdpersonal och patient.

– Var och en gör sitt och är bra på det de gör. Men de kommunicerar inte med andra vårdgivare. Vi måste bli bättre på att se behovet av att bygga upp fungerande vårdkedjor, säger Eva Nilsson Bågenholm, regeringens äldresamordnare.

Hon lovar nu att arbeta hårt för att den svenska vården ska bli bättre på att kommunicera. Men hon be­tonar att kommunikationen och vårdkedjorna ytterst är sjuk­vårds­­huvud­­männens ansvar.

– Det går inte att lagstifta om att ha en sammanhållen vård och omsorg. Vi har beslutat om 325 miljoner kronor i stimulanspengar till de län som skapar en sammanhållen vård genom att bland annat minska den undvikbara slutenvården, säger Eva Nilsson Bågenholm.

Undersökningen av hur de äldre patienterna upplever vården går att bryta ner på landstingsnivå. Då kan man bland annat se att Uppsala är det landsting där flest patienter anser att ett medicinskt misstag har begåtts i deras behandling. I Upp­sala anser 9 procent av de äldre patienterna att ett medicinskt misstag har begåtts. Det är tre gånger mer än i Gävleborg och Östergötland.

Även när det gäller läke­medels­genom­gångar finns det stora regionala skillnader. I Västra Götaland svarar 51 procent av de äldre patienterna att de har fått en läkemedelsgenomgång det senaste året. Lägst andel som fått en läkemedelsgenomgång har Örebro där bara 30 procent av de tillfrågade uppger detta.

I den internationella jämförelsen ligger Sverige dåligt till när det gäller läkemedelsgenomgångar, se länk till grafik till höger under "relaterade dokument".

Relaterat material

Svenska folkets dom över läkarkåren

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev