Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svettmottagningen stänger ner i Danmark

Publicerad: 28 augusti 2019, 10:09

Foto: Thinkstock

Svettmottagningen stänger sin klinik i Köpenhamn den 1 september och avvecklar all verksamhet i Danmark.


Ämnen i artikeln:

SKRFörsäkringskassan

Beslutet att stänga kliniken i Köpenhamn efter nio års verksamhet där togs efter att Försäkringskassan i samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, enligt mottagningen, ”begränsat rätten till ersättning för behandlingar av sjuklig svettning, hyperhidros”.

Orsaken till nedstängningen är nya så kallade prislistor, som SKL införde i våras och som ska styra Försäkringskassans ersättningsnivåer för hyperhidrosbehandlingar. Svettmottagningen hävdar att SKL:s prislistor strider mot EU:s riktlinjer eftersom bara en liten del av vårdkostnaderna räknas med.

”De nya nivåerna täcker inte ens läkemedelskostnaderna, vilket är häpnadsväckande. Ingen kan bedriva verksamhet under dessa förutsättningar”, säger Johan Rosengren, verksamhetschef vid Svettmottagningen, i en presskommentar.

En annan bidragande orsak är en dom från Högsta förvaltningsdomstolen den 31 maj i år. Enligt domen har svenska patienter inte per automatik rätt till ersättning för kostnader i ett annat land inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, EES. Det som avgör är om patienten skulle ha haft rätt att få vården betald av det offentliga i Sverige om den hade tillhandahållits här. Ärendet rörde en patient som behandlats för hyperhidros vid Svettmottagningens klinik i Danmark. Patienten hade behandlats med botulinumtoxin i armhålor, händer och ljumskar.

”Det har blivit ekonomiskt omöjligt att bedriva verksamhet i Danmark efter att SKL i strid med EU:s regler sänkt ersättningarna för behandlingar av svenska patienter så att de inte täcker de faktiska vårdkostnaderna. Nu behövs en debatt om de svenska patienternas rätt till EU-vård”, säger Johan Rosengren.

Svettmottagningen fortsätter att bedriva sin verksamhet i Stockholm. Behandlingarna ger dock inte rätt till ersättning från Försäkringskassan, enligt pressmeddelandet.

BOEL HALLDÉN

Ämnen i artikeln:

SKRFörsäkringskassan

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev