Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sviktande potens tecken på stela kranskärl

Publicerad: 28 april 2005, 12:42

Potensproblem kan vara ett tidigt tecken på kranskärlssjukdom. Det visar en studie från Universitetssjukhuset Mas i Malmö, som presenterades på det kardiovaskulära vårmötet i Malmö i går, torsdag.


Forskarna vid den kardiologiska kliniken vid Universitetssjukhuset Mas gjorde en studie med 24 patienter i åldrarna 68-73 år som undersöktes vid en hälsokontroll. Alla var helt friska, utan tecken på hjärtsjukdom, neurologisk sjukdom, eller prostataproblem. Hälften av männen uppgav dock att de hade problem med sviktande potens.

Ytterligare undersökningar av männens kranskärl visade att flödeskapaciteten i kranskärlen var klart minskad bland de män som hade erektil dysfunktion, jämfört med dem som inte hade sådana problem.

- Det här stärker våra misstankar om att det finns en koppling mellan kranskärlssjukdom och erektil dysfunktion. Nu måste vi bekräfta resultaten i större studier, men också undersöka om potensproblem är ett tidigt tecken på kranskärlssjukdom även i yngre åldrar, säger Rasmus Borgquist, ST-läkare vid kardiologkliniken, som även har ansvarat för studien.

I studien använde sig forskarna av det blodkärlsvidgande läkemedlet adenosin kombinerat med ultraljudsundersökningar för att undersöka i vilken omfattning männens kranskärl vidgade sig, vilket i sin tur påverkar blodflödet eller den så kallade flödesreserven i kärlen. Ett bristande svar på denna behandling är ett etablerat tidigt tecken på kranskärlssjukdom.

Studien visar att blodflödet kranskärlen efter behandlingen i genomsnitt var 25 procent lägre hos de män som hade erektil dysfunktion, jämfört med dem som inte uppgav att de inte hade det. Efter korrigering för bland annat ålder, tobaksanvändning, systoliskt blodtryck och kroppsmasseindex, BMI, var erektil dysfunktion den enda markör som kunde förklara den måttliga blodflödesökningen hos dessa deltagare.

Rasmus Borgquist anser att man bör söka ytterligare riskfaktorer för kranskärlssjukdom hos män med potensproblem.

- Om man kan bekräfta dessa resultat i större studier anser jag att läkare, exempelvis vid hälsokontroller, bör börja fråga sina manliga patienter hur de har det med sin sexuella förmåga. Dessutom bör patienter som specifikt söker för erektil dysfunktion få genomgå undersökningar av sitt hjärta. Det skapar nya möjligheter att sätta in tidig behandling mot hjärt-kärlsjukdom, säger Rasmus Borgquist.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev