Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sydöstra regionen ska bli bäst på universitetssjukvård

Publicerad: 7 februari 2019, 11:30

Anders Henriksson.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Universitetssjukvården i sydöstra sjukvårdsregionen ska vara ledande inom forskning, utbildning och utveckling år 2025. Det har de tre samarbetsregionerna skrivit under på.


Ämnen i artikeln:

Linköpings universitetUniversitetssjukhuset i LinköpingRegion Kalmar länRegion Jönköpings länRegion Östergötland

Samarbetsavtalet som undertecknats i dagarna av Region Kalmar län, Region Jönköpings län och Region Östergötland innehåller flera punkter kring hur sjukvårdsregionen ska bli ledande. En sådan är att universitetssjukvård ska kunna ges på flera orter på så kallade universitetssjukvårdsenheter.

– Vi är väldigt glada att få till det. Avtalet är ett jätteviktigt steg för utvecklingen av sjukvården i regionen, säger Anders Henriksson (S) ordförande i samverkansnämnden.

Vilken typ av vård som skulle kunna ges i exempelvis Jönköping och Kalmar är inte bestämt, men är under diskussion. Linköpings universitet och dess medicinska fakultet får en central roll i arbetet och blir ett nav för högspecialiserad vård. Region Östergötland har sedan länge ett tätt akademiskt samarbete med universitetet och om två år ska Region Jönköpings län och Region Kalmar län ha nått samma relation med universitetet.

Syftet med avtalet är att bygga ihop hela regionen ännu mer i ett och samma system kring forskning, utbildning och utvecklingsfrågor. Den målbild som finns är att sjukvårdsregionen ska ha ett gemensamt system för vårddata och forskningsdata. Regionen ska också vara bäst i Sverige på klinisk utbildning och världsledande i utvecklingen av interprofessionellt lärande.

– Jag har inte sett något liknande avtal någon annanstans i landet, inte i samma omfattning, säger Anders Henriksson.

Relaterat material

Bäst räcker inte för Sydöstra sjukvårdsregionen

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev