fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Syfilistester kan rädda miljoner barn

Publicerad: 1 mars 2012, 13:29

Billiga och enkla syfilistester i fattiga länder skulle kunna rädda en miljon barns liv varje år, enligt experter.

Ämnen i artikeln:

Syfilis

Den internationella organisationen The Global Congenital Syphilis Partnership som arbetar för att hindra spridning av sjukdomen menar att testerna skulle kosta mindre än tio kronor per kvinna och att de som visar sig vara smittade kan behandlas med en enskild dos av billigt penicillin. Det skulle rädda många barns liv i tredje världen.

– Att testa och behandla gravida kvinnor för syfilis är ett av de mest kostnadseffektiva sätten att rädda liv. Nya snabba tester är enkla att använda, billiga och ger ett svar på bara en kvart, säger Peter Piot, organisationens ordförande och chef för the London School of Hygien & Tropical Medicine, till nyhetsbyrån Reuters.

Runt två miljoner gravida kvinnor beräknas bli smittade med syfilis varje år och mer än hälften av dem smittar i sin tur sina ofödda barn. Om könssjukdomen inte behandlas under graviditeten kan den leda till missfall, dödfödda barn, för tidiga födslar och dödsfall bland nyfödda. Bara i Afrika dödar syfilis närmare 400 000 foster och spädbarn årligen.

– Om tester utfördes rutinmässigt och kvinnor som behöver behandling fick den före den 28:e graviditetsveckan skulle inga missfall eller neonatala dödsfall bero på syfilis längre. Så enkelt är det, säger Peter Piot.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev