Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sylf driver lika villkor för provtjänstgöring

Publicerad: 17 februari 2017, 13:20

SOLIDARISK. Bassel Quddoura från Syrien tycker att alla läkare från utlandet som gör provtjänstgöring ska ha rättvisa lönevillkor.

Foto: Mia Wärngård

Läkare som provtjänstgör för att få svensk läkarlegitimation behandlas olika. Vissa får lön medan andra bara får bidrag från Arbetsförmedlingen.


Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenSylfLandstinget i Kalmar län

För att godkännas för svensk legitimation har Socialstyrelsen hittills krävt att läkare med utbildning från länder utanför EU/EES gör en provtjänstgöringsperiod på sex månader.

Regioner och landsting har, trots behovet av läkare, svårt att vaska fram tillräckligt med platser, så det är hårt tryck på de som finns.

– Den hårda konkurrensen om tjänsterna gör att läkarna inte vågar ställa krav på lön, trots att många har hög kompetens och mångårig erfaren­het, säger Jonas Ålebring, förste vice ordförande i Sveriges yngre läkares förening, Sylf.

Inför avtalsrörelsen i vår driver Läkarförbundet frågan om att läkare med examen från länder utanför EU/EES snabbt ska kunna komma in i yrket och få en individuell lön under provtjänstgöringen.

– Vi får berättelser från våra lokal­avdelningar om att många av dem missgynnas. Villkoren ser väldigt olika ut. Vissa landsting betalar ingen lön alls. Läkare som utför kvalificerade uppgifter får då bara ersättning från Arbetsförmedlingen. På andra håll kan de få en lön, men på sina håll är den skrämmande låg, säger Jonas Ålebring.

– Det är viktigt att ge samma lön till alla som gör provtjänstgöring. Det känns bra att tjäna lite egna pengar och kunna försörja sig, säger Bassel Quddoura, som gjort sin provtjänstgöring i Landstinget i Kalmar län där han fick lön från sjukhuset. Nu gör han ST-tjänst inom ögon på Uddevalla sjukhus.

Han tycker också att det är viktigt att tjänstgöringen verkligen innehåller de moment som finns upp­satta i målbeskrivningen.

– Detta måste formuleras tydligare så att både läkare och handledare vet vad som krävs. Annars riskerar man att få göra kompletteringar som tar tid, säger han.

Faisal Shanagan har gjort sex månaders provtjänstgöring i Udde­valla men blev inte helt godkänd. Nu väntar han på att få göra ytterligare tre månader på en vårdcentral. Under tiden arbetar han som läkar­assistent.

Han är nöjd med den lön han har under provtjänstgöringstiden, 25 000 kronor i månaden. Arbets­förmedlingen bidrog med 13 825 kronor inom ramen för nystartsjobb och Västra Götalandsregionen­ ­fyllde på med resten.

– Jag har kollegor som fått både mer och mindre i lön när de gjort sin provtjänstgöring. Det varierar mellan 22 000 och 29 000 kronor. Sedan har jag kompisar som enbart har fått ersättning från Arbetsförmedlingen, säger han.

Sylf och Läkarförbundet försöker få läkare som berörs att träda fram och berätta om villkoren, men det har visat sig vara lättare sagt än gjort.

– Man vill inte kritisera eftersom det finns en rädsla för att man då riskerar sin framtida karriär, säger Jonas Ålebring.

Det nya spåret i legitimationsprocessen, som nu håller på att fasas in, innebär att alla nyanlända läkare från länder utanför EU/EES ska göra ett kunskapsprov med såväl teoretiska som praktiska moment innan de kan göra en sex månader lång praktisk tjänstgöring. Denna kommer att lägga mer vikt på läkarens lämplighet och förmåga att möta patienter.

Men de stora skillnaderna i ersättning under tjänstgöringen kan kvarstå även fortsättningsvis, om inte arbets­givare och fack kommer överens om en ny överenskommelse.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev