Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Sylf vill korta AT-perioden

Publicerad: 27 november 2008, 15:43

Den svenska AT-modellen behöver inte anpassas till EU. Det var ett av budskapen som Sylf framförde under Riksstämman.


Svensk läkarutbildning och AT-tjänstgöring skiljer sig från hur det ser ut inom övriga EU. Sveriges yngre läkares förening, Sylf, ser gärna att det förblir så.

– Om vi skulle ändra oss för att efterlikna andra länder i Europa skulle AT kortas till ett halvår och pressas in i utbildningen. Vi anser att det är omöjligt att bibehålla kvaliteten då, säger Heidi Stensmyren, ordförande för Sylf.

I ett anförande på Riksstämman i dag framhöll Lena Ekelius, vice ordförande i Sylf, just att läkarna i Sverige är nöjda med AT-tjänstgöringen som den ser ut i dag och att de inte vill ha någon anpassning till EU. Hon berättade också att föreningen arbetar för en kortning av AT-perioden till 18 månader. I dag gör de flesta läkare 21 månaders AT. Att korta tjänstgöringen några månader kan vara ett sätt att undvika krav på EU-anpassning.

Publiken tyckte inte heller att den svenska modellen bör ändras. Däremot fick Sylf mothugg när de talade om målet att AT-läkarnas lön ska sättas individuellt och inte kollektivt.

En åhörare förklarade att löneförhandlingen ofta är en stressfaktor för AT-läkarna och föreslog av förhandlingen bara skulle ske innan själva allmäntjänstgöringen påbörjades.

Men Lena Ekelius och Heidi Stensmyren höll fast vid att AT-läkarna bör ha rätt till individuell lönesättning och hänvisade till en undersökning som gjordes i samband med årets AT-rankning. Där framgår det att en majoritet, 62 procent, av AT-läkarna vill ha en individuell lönesättning.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev