Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag19.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Synsinnet nyckel till journal som anpassar sig efter läsare

Publicerad: 9 mars 2006, 10:25

Genom att få datorn att utnyttja människans synsinne bättre, vill civilingenjören Erik Sundvall skapa en effektivare översikt av elektroniska journaler, anpassad efter användaren.


- Vissa elektroniska journalsystem som finns i dag är i princip "pappersjournaler i datorn" och utnyttjar inte datorn som verktyg särskilt effektivt. Ibland är till och med översiktsmöjligheten bättre i en mapp pappersjournaler än i elektroniska system, säger Erik Sundvall, som är doktorand vid institutionen för medicinsk teknik vid Linköpings universitet.

Intresset för att registrera informationen i en elektronisk patientjournal så att en dator kan tolka informationen och dra slutsatser från den, har funnits länge inom forskningen. Om informationen är strukturerad och har väldefinierad betydelse kan journalsystemet stödja användaren i att fatta beslut - i dag finns exempelvis system som varnar om en läkare skriver ut recept på ett läkemedel som inte passar med ett läkemedel som patienten redan står på.

- Min tanke är att utnyttja den ökade strukturen i journalen till att även låta datorn visualisera och sammanfatta innehållet på ett intelligent sätt. Från en första översiktsbild ska man med så få klick som möjligt kunna navigera sig till den information man söker, säger Erik Sundvall.

Människans synintryck bearbetas  Det handlar om att få plats med en patients liv på en skärmbild. Vem som tittar på skärmen och i vilken situation, påverkar hur det bör presenteras, anser Erik Sundvall. Den information som är viktigast för en sjukgymnast är inte nödvändigtvis viktigast för en dietist, och läkaren på akutmottagningen vill kanske få en snabb överblick över andra saker än vad primärvårdsläkaren är intresserad av.

Tanken är att använda den kunskap som finns inom forskningsområdet informationsvisualisering, om hur en större del av människans uppfattningsförmåga kan utnyttjas än vad som görs i traditionella textbaserade system. Människans synintryck bearbetas av en identifierings- och tolkningsprocess utan att vi medvetet behöver fokusera på det, och om ett program kan utnyttja synsinnet bättre i sin presentation, kan användaren lättare sortera och hitta information.

- Om vi ser kroppstemperaturer på en feberkurva i stället för en lista med siffror går det snabbare att upptäcka trender, säger Erik Sundvall som ett exempel.

På tidigt forskningsstadium  Ännu befinner sig journalvisualiseringen på ett tidigt utvecklingsstadium, men det finns forskning att bygga vidare från. Intresset för visualisering av patientjournaler föddes ur Erik Sundvalls och hans kollegors arbete med en applikation för visualisering av och sökning i stora terminologisystem, till exempel det stora medicinska begreppssystemet Snomed CT. Den applikationen är inte främst tänkt som ett verktyg för dagligt bruk i vården, eftersom behovet där oftare är att ha färdiga mallar med färre valmöjligheter anpassade till den givna situationen, berättar Erik Sundvall.

Sara Nilsson

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev