Nyheter
Syrahämmande läkemedel ökade matallergi i djurförsök
Publicerad: 22 september 2003, 09:22
Proteiner från fisk ökade förekomsten av matallergier hos möss när de samtidigt behandlades med läkemedel som minskade surhetsgraden i deras magsäck.
Ämnen i artikeln:
MatallergiProteiner som bryts ned i vår matspjälkningskanal har antagits att inte kunna orsaka överkänslighet och matallergier. En stor andel vuxna äter läkemedel som hämmar syraproduktionen och höjer pH-värdet i magsäcken, exempelvis protonpumpshämmare som omeprazol, Losec, histamin-2-receptorantagonister som ranitidin, Zantac och den slemhinneskyddande substansen sukralfat, Andapsin. Kaviarprotein (från stör) bröts i provrörsförsök snabbt ner vid pH=2,0 men inte när pH höjdes till 5,0, det vill säga när man simulerade effekten av syrahämmande läkemedel. Forskare från bland annat Wiens universitet, Österrike, genomförde experiment där möss matades med kaviarprotein och parvalbumin samtidigt som de injicerades med ranitidin eller fick sukralfat via munnen. Dessa möss hade signifikant högre halter kaviarspecifika IgE-antikroppar, högre T-cellsreaktivitet och förhöjda nivåer av eosinofiler och mastceller, det vill säga tecken på allergisk reaktion. Matallergi konstaterades med provokationstest och positiva hudreaktionstest. När kaviarprotein gavs utan syrahämmande läkemedel inträffade ingen immunförsvarsreaktion. Metoden som sådan testades genom att samma försök gjordes med parvalbumin, ett vanligt fiskallergen. När mössen fick detta samtidigt med injektioner av ranitidin eller omeprazol producerades allergenspecifika IgE-antikroppar. Forskarna konstaterar att när syrahämmande läkemedel försämrar nedbrytningen av proteiner i magsäcken kan matallergier uppstå.
Sten Erik Jensen