Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

System för äldreboenden fick Vitalis-stipendium

Publicerad: 30 mars 2005, 13:42

VITALIS. Söderköpingsmodellen är ett IT-system för äldreboenden som håller ordning på både de boende och personalen. Fyra anställda inom kommunen har utvecklat systemet, som belönades med ett av årets Vitalis-stipendier under den pågående IT-mässan Vitalis i Göteborg.


Vitalisstipendiet delades ut för första gången i år, och priset delades av två projekt. Förutom Söderköpingsmodellen prisades också Lars-Göran Larsson, kirurg och överläkare på Universitetssjukhuset i Örebro. Han har utvecklat ett kirurgiskt videoarkiv som kan nås via Örebro läns landstings hemsida.

Söderköpingsmodellen fungerar så att man lägger in en omvårdnadsplan för varje vårdtagare, där man noterar vad personen behöver hjälp med. Det kan till exempel gälla läggning, dusch, matning och liknande. Man lägger också in andra arbetsuppgifter som ska utföras på äldreboendet, och personalens scheman. Tillsammans ger detta en bild av hur arbetet fördelar sig över veckan.

- Man kanske upptäcker att man har för lite personal en viss tid på dygnet, eller att man gör för mycket saker samtidigt, säger Ulla Jonsson, en av de fyra anställda inom Söderköpings kommun som står bakom systemet.

Söderköpingsmodellen ger därmed ett bra redskap för att planera verksamheten på ett äldreboende.

- Vi upptäckte att det fanns system för omsorgen inom hemtjänsten, men inte för äldreboenden, servicehus och liknande. Så vi fick utveckla ett själva, säger Annika Stock.

De boendes omsorgsplaner uppdateras en gång i veckan, om något har förändrats. Omsorgsplanerna är också ett bra instrument för att säkra kvaliteten i omsorgen, till exempel för vikarier.

Systemet är byggt på en Access-databas och används på tre av åtta äldreboenden i Söderköpings kommun. Det har utvecklats av Ulla Jonsson, Björn Dahlström, Annika Stock och Helena Boëthius. Alla fyra är anställda inom Söderköpings kommun.

Vitalis-stipendiet, som delas ut av mässan tillsammans med IT-företaget Tieto Enator, är på 50 000 kronor och delas av de två vinnande projekten.

- Det är roligt att ge priset till personer i sjukvårdens verksamhet som har gjort innovativa insatser, säger juryns ordförande, Ylva Hambraeus Björling, vd för organisationen IT-företagen.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev