Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

System med akutteam kritiseras

Publicerad: 23 november 2007, 14:27

Otydlig ledning, för dyrt, intressemotsättningar och konflikter. I dag gav chefläkaren och utredaren Bo Brismar sin dom över de prehospitala akutteamen i Region Skåne.


Sedan 2005 har den prehospitala vården Region Skåne haft tillgång till prehospitala akutteam, PHAT. Dygnet runt har en läkare och sjuksköterska varit redo att köra ut och bistå den ordinarie ambulanspersonalen vid olyckor och akutfall.

Akutteamen har utgått från akutsjukhusen i Region Skåne och arbetat både prehospitalt och inne på sjukhusens akutmottagningar.

Men samarbetet mellan ambulanspersonalen och de nya teamen har inte varit friktionsfritt. Ambulanspersonalen har ifrågasatt värdet av PHAT och PHAT-personalen har i sin tur kritiserat ledningen för att uppdraget varit otydligt.

Sedan i somras har därför Bo Brismar, chefläkare inom koncernstaben för Stockholms läns landsting med särskilt ansvar för sjukvårdens strukturfrågor, utrett verksamheten.

I dag, den 23 november, presenterade han sina resultat på plats i Skåne.

- Ambitionen att utveckla den prehospitala vården är mycket bra men i sin nuvarande organisation är den inte kostnadseffektiv, säger Bo Brismar.

Enligt honom har målsättningen med PHAT uppfyllts endast delvis. Bland annat är ledningen för de prehospitala akutteamen alldeles för otydlig. Anledningen till detta, enligt Bo Brismar, är att arbetsgivaransvaret är uppdelat mellan å ena sidan sjukhuset, å den andra Kamber, det vill säga katastrof-, ambulans- och beredskapsförvaltingen i Region Skåne.

Dessutom har teamen haft problem med att hitta meningsfulla arbetsuppgifter på sjukhusens akutmottagningar i väntan på utlarmning.

- Inne på sjukhusen kan de inte arbeta med så avancerade uppgifter eftersom de måste vara beredda att sticka ut om det kommer ett larm, säger Bo Brismar.

Detta har inneburit att en större del av tjänstgöringen har förlagts prehospitalt. Men där har de nya teamen utnyttjats relativt lite vilket lett till att akutteamen tagit nya uppdrag, som inte ingått i den ursprungliga målbeskrivningen, exempelvis hembesök och egenutlarmning, något som i sin tur lett till intressemotsättningar och konflikter med såväl ambulanspersonal som personal inom närsjukvården.

En förklaring till detta är att akutteamen utgått från akutsjukhusen, vilket skapat ett  olyckligt avstånd  till ambulanssjukvården, enligt Bo Brismar.

Därför bör PHAT-verksamheten integreras med ambulanssjukvården inom respektive distrikt. Uppdrag som läkare i ett prehospitalt team och som ambulansläkare vid Kamber bör samordnas till en gemensak funktion. Uppdraget måste även tydliggöras och akutteamens egenutlarmning upphöra, skriver Bo Brismar i rapportens sammanfattning.

- PHAT-läkarnas huvudsakliga uppgift ska vara forskning, utveckling, utbildning och att föra in nya vårdprogram i den prehospitala vården, inte vara ute på olyckplatsen eller vad det nu kan vara. Det klarar sjuksköterskorna alldeles utmärkt.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News