måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Syster förnamn och doktor efternamn

Publicerad: 7 maj 2013, 08:24

Foto: Elin Brander. Så här såg förslaget ut.

Sjuksköterska: Eva. Läkare: Stenkvist. Så blev presentationerna på avdelningstavlan när personalen själva fick tycka till.


JK


#klassamhälle i sjukvården 2013, skrev ST-läkaren Harald Strömberg på mikrobloggen Twitter efter att sett förslaget på hur han och hans kollegor på kirurgkliniken vid Capio S:t Görans sjukhus ska presenteras på tavlorna på klinikens avdelningar, se bild.

– Jag tycker att det är sorgligt att inte alla kan kallas samma sak. Jag skulle kunna heta doktor Harald eller doktor Strömberg. Det viktiga är att man inte ska göra någon skillnad på folk, det är ju någon slags gammal struktur, säger han.

Christian Kylander, verksamhetschef vid kirurgen på sjukhuset, understryker att det bara är ett förslag och anser inte att det skickar några särskilda signaler.

– Det har jag inga synpunkter på. Det viktiga är att man identifierar medarbetaren, om det sedan står Kalle eller Larsson spelar ingen roll.

Sjuksköterskan Rickard Stenevinge är ordförande i den tvärprofessionella förändringsgrupp som arbetat fram förslaget.

– När vi började ville vi att det skulle vara lika för alla men i diskussionerna kom vi sedan fram till att patienterna oftast inte känner läkarna vid annat än efternamnet och alla system är även uppbyggda på läkarefternamn, säger han och förklarar att en klar majoritet av sjuk- och undersköterskor inte ville ha sina efternamn på tavlan med hänvisning till bland annat sin personliga säkerhet.

Dessutom erbjöd tavlan bara 14 centimeter att skriva på.

På Vårdförbundets Stockholmsavdelning undrar ordförande Eva Nowak om vilka signaler som skickas när olika yrkesgrupper benämns olika.

– Vi är precis lika viktiga. Och en sådan där tavla, vem är den viktig för? Den ska väl vara viktig för patienterna och då ska det tydligt stå vilka personer som arbetar och vad de har för profession.

ST-läkaren Harald Strömberg berättar att han alltid presenterar sig med för- och efternamn för sina patienter och att han anser att alla legitimerade yrkesgrupper borde ha en skyldighet gentemot sina patienter att göra detsamma.

Och, fortsätter han, med anledningen av det teamarbete som ständigt lyfts fram i vården skulle det också vara sammansvetsande för gruppen.

– Varför ska vi inte kallas samma sak?

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev