Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Systolisk mätning ok efter 50

Publicerad: 17 Juni 2008, 12:51

Bara det systoliska blodtrycket, övertrycket, behöver mätas hos personer som är äldre än 50 år. Det hävdar bland andra Lars Hjalmar Lindholm i en artikel som publiceras i tidskriften Lancet i dag. UPPDATERAD 2008-06-18


Sedan länge mäts rutinmässigt både det högsta trycket, då blodet pumpas ut, och det lägsta, diastoliska trycket i hjärtats vilofas.

I dag föreslår tre blodtrycksexperter, bland andra Lars Hjalmar Lindholm, på Lancets hemsida att det diastoliska blodtrycket inte behöver mätas hos patienter som är över 50 år gamla.

- Det farliga höga blodtrycket, som gör kärlen stela, är det systoliska trycket, och det stiger samtidigt som vi blir äldre och mer hjärt-kärlsjuka. Men av någon egendomlig anledning har vi fastnat för det lägre trycket, säger Lars Hjalmar Lindholm, professor i allmänmedicin vid Norrlands universitetssjukhus, NUS, i Umeå

Medan det systoliska trycket stiger med åldern, brukar det diastoliska sjunka efter 50-årsåldern. Eftersom mer än 75% av patienterna med högt blodtryck är över 50 har det blivit ologiskt att använda det diastoliska trycket för att ställa diagnoser och analysera risker i en åldrande befolkning, anser författarna.

De räknar upp fyra skäl för detta:

■ Det systoliska trycket är lättare att mäta exakt och ger ett bättre riskmått.

■ Med ett enda värde blir det lättare att kommunicera med patienterna.

■ Motstridiga budskap undviks till läkarkåren, som ännu grundar många behandlingsbeslut på det diastoliska blodtrycket.

■ Folkhälsokampanjer som fokuserar på ett enda blodtrycksmått har större chanser att slå igenom.

- Det blir konstigt när patienten har både ett bra och ett dåligt värde. Vilket tror du att patienten och ofta även läkaren kommer ihåg? Jo, det lägre, säger Lars Hjalmar Lindholm.

Ronnie Willenheimer, docent i kardiologi vid Lunds universitet, instämmer.

- Jag håller verkligen med om att det räcker att mäta det systoliska trycket. Den information som vi kan få om hjärt-kärlsjukdom hos personer över 50-60 år ligger helt i detta. När man är äldre får man inte förhöjt undertryck utan att det övre är höjt, säger han.

Lancet, publicerad online den 17 juni

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev