Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tablett under tungan får moderkakan att släppa taget

Publicerad: 31 augusti 2007, 09:53

Behandling med nitroglycerin kan få trilskande moderkakor att lossna efter förlossningar. Nu har metoden för första gången utvärderats i en randomiserad studie – med lovande resultat. Tekniken har potential att förhindra många dödsfall i tredje världen.


Moderkakan släppte hos samtliga tolv kvinnor i behandlingsgruppen, som fick 1 milligram nitroglycerin i tablettform under tungan. I placebogruppen lossnade moderkakan hos endast en av de tolv kvinnorna.

Sedan studien avslutades har den svensknorska forskargruppen dessutom behandlat ytterligare 24 fall av fastsittande moderkaka med nitroglycerin, av vilka 22 har lyckats.

– Vi tycker att det är ett fantastiskt resultat. Nu ansöker vi om att få göra en större studie med 48 kvinnor i behandlingsgruppen, säger Maria Bullarbo, överläkare vid kvinnokliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra i Göteborg och ansvarig för projektet, som har ägt rum i både Norge och Sverige.

I normala fall lossnar moderkakan av sig själv cirka sju minuter efter förlossningen. Om den inte lossnar finns risk för stora blödningar. Risken ökar drastiskt efter en halvtimme. I dessa fall får kvinnan dropp med livmodersammandragande oxytocin. Men vid ungefär 3 procent av alla förlossningar hjälper det inte. Kvinnan rullas då i väg till operation, sövs eller ryggbedövas, varefter moderkakan tas ut för hand.

I Göteborg, där Maria Bullarbo är verksam, inträffar ungefär 10 000 förlossningar per år, vilket i snitt innebär en operation om dygnet. Operationen är krävande, inte minst för att den nyförlösta kvinnan måste skiljas från sitt barn direkt efter förlossningen.

Den metod som Maria Bullarbo och hennes kollegor har utvecklat innebär i stället att kvinnorna får 1 milligram nitroglycerin i tablettform under tungan om moderkakan inte har lossnat fem minuter efter oxytocinbehandlingen. Dessutom får kvinnorna dropp med saltlösning för att förebygga blodtrycksfall.

– Sedan väntar man i ytterligare fem minuter, och så drar man i navelsträngen. Då kommer moderkakan. Hittills har vi alltså lyckats alla gånger utom två, säger Maria Bullarbo.

Lennart nordström, verksamhetschef vid kvinnokliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och Solna, välkomnar ett medicinskt alternativ till operation vid fastsittande moderkaka. Men han vill se fler studier innan han blir övertygad om att nitroglycerin är lösningen.

– Den här studien är väldigt intressant. Men den bör upprepas i större skala och av andra innan man kan vara säker på att metoden håller. Ju mer vi kan göra snabbt med farmaka direkt på förlossningsavdelningen, desto mindre blir risken för stora blödningar. Dessutom slipper man separera mamman från barnet den första tiden, som vi anser vara väldigt viktig för bindningen mellan mor och barn, säger Lennart Nordström.

Maria Bullarbo påpekar att det även innebär stora ekonomiska besparingar med ett billigt läkemedel i stället för operation.

– Det är ju en operation som inte kan vänta, och som ofta inträffar på natten. Så om operationsteamet redan är upptaget måste man kalla in ett helt nytt, och då blir det dyrt.

Den aktiva substansen i nitroglycerin är kvävemonoxid, NO, ett ämne som bland annat har en avslappnande effekt på muskelceller. Andra forskare har i tidigare studier visat att halten NO ökar i fostervattnet och fosterhinnan i samband med att barnet föds. Det har Maria Bullarbo tagit fasta på i sin teori om vad som händer när fastsittande moderkaka behandlas med nitroglycerin.

– Moderkakan fäster i livmoderväggen med trådar som består av muskelceller. När de utsätts för kvävemonoxid så slappnar de av och förlängs. Man kan säga att moderkakan lättar ankar från livmoderväggen, och det tror vi är startsignalen som gör det möjligt för den bakomliggande livmoderväggen att äntligen kontrahera och stöta ut moderkakan. Vi tror alltså att signalen kommer från moderkakan och inte från livmodern, som man hittills har tagit för givet, säger Maria Bullarbo.

Tanken att behandla fastsittande moderkakor med nitroglycerin är inte ny. Sporadiska försök har gjorts på olika håll i världen sedan ett tiotal år tillbaka. Men hittills har metoden inte fått någon större spridning och inte heller utvärderats systematiskt.

Eva Spetz är överläkare vid kvinnosjukvården på Östersunds sjukhus, där vissa fall av fastsittande moderkaka behandlas med nitroglycerin sedan 1999. Hon tycker att det kan vara ett bra alternativ till operation, men känner inte igen de goda resultat som Maria Bullarbo redovisar i sin studie.

– Det låter som lite för bra resultat i mina öron. Vi ger ett halvt milligram nitroglycerin under tungan när vi tror att moderkakan egentligen har lossnat, men fastnat på vägen ut. Jag tror att det främst är då metoden fungerar, och då lossnar moderkakan i ungefär hälften av fallen, säger Eva Spetz.

Maria bullarbo håller inte med om att behandling med nitroglycerin bara hjälper när moderkakan redan har släppt helt eller delvis från livmoderväggen.

– I vår studie kontrollerade vi i och för sig inte med ultraljud att moderkakan satt fast. Men när man känner på livmodern utifrån samtidigt som man drar i navelsträngen så känner man att moderkakan sitter fast, så jag är säker på att den satt fast hos alla kvinnor vi inkluderade, säger Maria Bullarbo.

Hon tror att de skilda resultaten kan bero på dosen nitroglycerin, och handgreppen.

– Jag tror att det behövs lite högre dos för att påverka moderkakan och livmodern. Dessutom har vi använt en speciell teknik som vi tror är bra. Det är väldigt viktigt att livmodern verkligen får vila i fem minuter så att nitroglycerinet får verka. Om man börjar dra eller massera för tidigt så drar livmodern ihop sig, och då förstörs effekten.

Om framtida studier visar att metoden är säker och effektiv hoppas Maria Bullarbo att den kan få spridning i tredje världen. Där är fastsittande moderkaka en av de vanligaste orsakerna till att kvinnor dör i samband med förlossningen.

– Nitroglycerin är enkelt att distribuera, det är billigt och kan förvaras i en vanlig burk i rumstemperatur. Men då krävs det att man också har ett lika lätthanterligt ämne som drar ihop livmodern. Oxytocin är inte optimalt eftersom det ges intravenöst. Jag har några idéer som jag ska undersöka.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev