Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tablettbehandling bör fortsätta trots insulin

Publicerad: 25 april 2005, 14:50

Behandling med metformin kan sänka insulinbehovet och förbättra blodsockerkontrollen. Brittiska forskare anser därför att behandlingen bör fortgå när patienter med diabetes typ-2 inleder behandling med insulin.


Forskarna som bland annat arbetar vid University of Bristol utförde en studie för att undersöka effekten av fortsatt behandling med diabetesläkemedlet metformin när det gäller viktuppgång och blodsockerkontroll hos patienter med dåligt kontrollerad diabetes typ-2.

I studien delades 183 patienter in i två grupper där den ena gruppen fick behandling med metformin och den andra fick placebo. Patienterna fick upp till 2 gram av läkemedlet dagligen, eller den maximala dos som de tolererade. Patienterna fick också inleda insulinbehandling.

Efter 12 månader visade det sig att de patienter som fick fortsatt behandling med metformin hade signifikant lägre värden när det gäller markören HbA1c, en skillnad på 0,5 procentenheter, jämfört med patienterna i placebogruppen. Deltagarna i metformingruppen hade ett lägre insulinbehov, jämfört med placebopatienterna, men också en ökad risk att drabbas av lågt blodsocker.

Vidare visar studien att patienttillfredsställelsen förbättrades mer hos dem som behandlades med metformin, än hos dem som behandlades med placebo.

Ytterligare en skillnad som sågs mellan grupperna var att de metforminbehandlade inte gick upp lika mycket i vikt som de placebobehandlade, men denna skillnad var inte statistiskt signifikant.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev