Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Taggade sjuksköterskor tågade ut i ny strejkvåg

Publicerad: 7 maj 2008, 07:59

Landstingen som inför vårdstrejken varnade för patientsäkerhetsrisker har inte anmält några sådana risker till Socialstyrelsen. I måndags, den 5 maj, trappades strejken upp och ytterligare ett varsel är lagt.


Trots att landstingen ställt in en lång rad operationer och dragit in många vårdplatser har Social­styrelsen ännu inte sett några tecken på att patientsäkerheten har varit i fara. Det har heller inte kommit in några lex Maria-anmälningar om att patienter skadats eller riskerat att skadas de första två strejkveckorna.

– Vi har inga akuta indikationer på att det förekommer några patientsäkerhetsrisker till följd av strejken. Men vi följer utvecklingen noga och ska snabbt rycka ut om något dyker upp, säger Thomas Tegenfeldt, chef för Socialstyrelsens enhet för behörighet och patientsäkerhet.

Över 7 000 ute i strejken

Strejken är nu inne på sin tredje vecka och i måndags gick ytterligare 4 360 av Vårdförbundets medlemmar ut i strejk. Drygt 7 000 personer deltar nu i strejken som omfattar samtliga landsting, utom Blekinge, Kalmar, Dalarna och Sörmland. Dessutom pågår vårdstrejken i en rad kommuner.

– Vi är väldigt laddade och fulla av kampvilja. Vi kan bidra med nya friska strejkkrafter, säger Anna-Carin Härdin, operationssjuksköterska på Gävle sjukhus.

Hon var en av runt 200 sjuksköterskor i Gävle som i måndags manifesterade sina lönekrav i ett demonstrationståg. För henne är lönekravet på 1 700 kronor mer i månaden ett minimikrav.

– Skulle avtalsförhandlingarna resultera i mindre så blir jag väldigt besviken.

I Norrbotten strejkar 10 procent av Vårdförbundets medlemmar. Alla fem sjukhusen berörs.

– Vi hoppas förstås att konflikten ska få en snar lösning eftersom tredje man drabbas. Men parterna verkar ju inte stå så nära varandra än så länge, säger Katarina Johansson, ordförande för Vårdförbundet i Norrbotten.

Några förhandlingar om samhällsfarlighet har inte förts i Norrbotten och personalchefen Ingrid Stridfeldt tar, än så länge, konflikten med ro.

– Vi förutsätter att strejken inte är samhällsfarlig. Den har precis börjat och vi tar ett steg i taget. Det finns spelregler för hur vi ska agera vid en konflikt och dem tänker vi följa. Vi ska lösa de problem som uppstår genom överläggningar och förhandlingar, säger hon.

Uppgörelser har klarats lokalt

Över huvud taget har diskussionerna om samhällsfarlighet inte varit lika högljudda inför den andra strejkvågen som inför den första. Inga ärenden har förts upp till den centrala nämnden utan parterna har kommit överens lokalt. I exempelvis Kronoberg, Gävleborg, Västernorrland och Gotland har arbetsgivare och Vårdförbundet enats om vissa undantag från varslet.

I går, tisdagen den 6 maj, träffade parterna medlarna ännu en gång. Vad dessa samtal resulterat i var vid Dagens Medicins pressläggning fortfarande oklart.

Inför förra veckans medlarsamtal signalerade parterna att det fanns ökade förutsättningar för förhandlingar genom medlarna. Men i debatt­inlägg och pressmeddelanden har tonen varit mer oförsonlig.

Att det lades ett tredje strejkvarsel för den 20 maj ökade spänningen mellan parterna.

– Varslet underlättade förstås inte läget men det får heller inte hindra vår kreativitet inför samtalen med medlarna, säger Ingela Gardner Sundström, ordförande i Sveriges Kommuner och Landstings förhandlings­delegation.

Vårdförbundet motiverar det tredje varslet med att det syftar till att sätta ytterligare press på arbetsgivarsidan för att få ett avtal i hamn.

– Jag tror inte att varslet påverkar arbetsgivaren negativt. Vi har en varseltid på 14 dagar så vi ville inte avvakta medlarsamtalen innan vi lade varslet, säger Margareta Öhberg, Vårdförbundets chefsförhandlare.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev