Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tågkonflikt kan göra sjukhus smutsigare

Publicerad: 17 juni 2014, 06:15

Den pågående tågkonflikten kan påverka hur välstädat Skånes universitetssjukhus är efter semestrarna.


Fackförbundet Seko har sedan början av juni tagit ut personal inom spårbunden trafik hos tågföretaget Veolia. Samtidigt som fler tåganställda är på väg ut i strejk om konflikten inte snabbt löses, har flera andra fackförbund varslat om sympatistrejk.

Ett av varslen, lagt av Kommunal i fredags, kan påverka Skånes universitetssjukhus, Sus. Först sent i går eftermiddag, måndag, hade Region Skåne en lite klarare bild av varslet. De som omfattas är cirka 16 personer anställda inom Sodexo, och enligt Kommunal är merparten av dem visstidsanställda och arbetar främst med storstädning.

Om det blir strejk, får storstädning inte utföras på sjukhuset. Sådan städning, exempelvis tvättning av tak och rengöring av högt placerade hyllor, är annars något som ofta sker sommartid, berättar Magnus Petersson, divisionschef regionservice i Region Skåne.

– Vi går ju nu ned successivt i en minskad vårdproduktion. Vi vill passa på från vår sida att göra i ordning de lokalerna där det är minskad eller begränsad verksamhet. Kan vi inte göra det i sommar, vållar det oss problem längre fram i höst, säger han till Dagens Medicin.

Ett av skälen till att varslet läggs mot just städning vid Skånes universitetssjukhus är enligt Johan Ingelskog, enhetschef på Kommunal centralt, att Region Skåne har upphandlat den trafik som grundkonflikten handlar om.

Bakgrunden till konflikten är att Veolia har varslat 250 personer in uppsägning. Enligt facket vill arbetsgivaren återanställa dem med sämre villkor.

Varslet som berör Sus träder i kraft den 30 juni om konflikten inte är löst till dess.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev