Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Taktik styr läkarstudenternas val av studieort

Publicerad: 4 maj 2004, 12:46

Högsta betyg är ingen garanti för att komma in på läkarutbildningen. Studenterna blir därför alltmer taktiska i sitt sökande, vilket årets ansökningsstatistik visar.


Läkarutbildningarna är fortfarande lika populära. Till hösten har 4 213 studenter sökt till de 512 platser som finns, jämfört med 4 121 sökande året före, enligt Verket för högskoleservice, VHS.   Eftersom högsta betyg de senaste åren krävts för att komma in på läkarutbildningen och det ändå inte varit någon garanti för plats, då allt fler lottas bort, märks nu en viss taktik bakom sökandet.   Läkarprogrammet vid Göteborgs universitet har fått 18 procent färre sökande medan Umeå universitet är en av de studieorter som ökat i popularitet. Umeå har närmare 15 procent fler förstahandssökande jämfört med förra året.

Umeå plockar russinen ur kakan  - Det är naturligtvis jättepositivt och vi är glada över att vi är med och konkurrerar. Vi vill gärna ha hit studenter och har man bra sökandestatistik får man sannolikt plocka russinen ur kakan, säger Christina Lindén, ordförande för programkommittén för läkarutbildningen vid Umeå universitet.  Med sin ökning lämnar Umeå universitet bottenplaceringen sett till antal sökande per plats. Christina Lindén tror att det geografiska läget är orsaken till att Umeå tidigare varit minst populärt bland läkarutbildningarna.  - Avståndet gör att vi ligger illa till, för jag tror inte att utbildningen har ett dåligt rykte, säger hon.

KI ger sökande en andra chans  Färre sökande per plats kan vara en orsak till att studenter tror att det är lättare att bli antagen och väljer Umeå universitet som första val.   Men Christina Lindén ser ingen uppenbar förklaring till den drastiska ökningen just i år mer än att läkarprogrammet i Umeå sedan ett par år tillbaka har en ny utbildningsplan, där ämnena integreras i större utsträckning, något som uppskattats av studenterna.  Att det ligger mycket taktik bakom studenternas val av studieort visar ökningen av antalet sökande till läkarprogrammet vid Karolinska institutet, KI. Eftersom allt fler studenter med högsta betyg blir bortlottade införde KI förra året ett system som ger studenterna en andra chans. De 100 sökande som står främst på reservlistan, men som inte blir antagna, får komma på skriftligt prov och intervju den efterföljande terminen.   Margareta Thelle, biträdande utbildningschef för läkarprogrammet vid Göteborgs universitet, tror att det är en tänkbar förklaring till att färre valt Göteborg som förstahandsval.   - Vi vet att det är ett väldigt problem för studenter med 20,0 i betyg. Då kan jag tänka mig att fler studenter väljer Karolinska institutet i första hand, säger hon.

Jessica Nordin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev