Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Talande robotar anställs för transporter på sjukhus

Publicerad: 19 mars 2008, 13:28

Ett norskt sjukhus har anställt sju talande robotar för containertransporter inom sjukhuset. Robotarna jobbar självständigt och kan säga åt människor som står i vägen att gå undan.


– Ursäkta, kan du flytta på dig?

Så kan det låta i korridorerna på S:t Olavs hospital i Trondheim om någon råkar stå i vägen för en av de sju talande robotar som fått jobb på sjukhuset.

– Varje robot har en inbyggd karta över sjukhuset i minnet.  Med hjälp av den och lasernavigering rör den sig helt självständigt på sjukhuset, berättar Filip Lindgren, key account manager på företaget Swisslog AS – Healthcare Nordic, som levererat systemet.

I stället för tejpremsor i golvet eller liknande kommunicerar roboten med transpondrar som sitter i taket på sjukhuset.

Robotens jobb är att hämta containrar med till exempel mat, medicin, avfall eller tvätt och transportera dem från ett ställe på sjukhuset till ett annat.

Varje enskild robot har sina egna schemalagda rundor, men kan också beställas för mer spontana jobb.

– Om en robot har ett hål i sitt schema så kan en avdelning tillkalla roboten för hämtning av något gods som dykt upp utan förvarning, säger Filip Lindgren.

Roboten väjer för eventuella hinder och inte heller människor som står i vägen i korridoren är alltså något problem. Den enda begränsningen är att de kärl som roboten ska transportera inte får väga mer än 500 kilo.

De sju robotar som redan är i tjänst på S:t Olavs sjukhus kommer snart att få sällskap av tio robotkollegor som beställts. När sjukhuset är färdigbyggt 2010 kommer robotarna att avverka cirka 500 kilometer per dygn.

I Sverige väntas Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge bli först med att sätta liknande robotar i bruk. De robotarna levereras av ett annat företag, men principen är ungefär densamma, förklarar Filip Lindgren.

– Vi märker att intresset är stort både i Sverige och Danmark. Sjukhusen inser att det finns mycket resurser att spara in.

Se filmklipp på robotarna

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev