Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tamiflu låg troligen inte bakom dödsfall

Publicerad: 18 november 2005, 07:15

Av allt att döma var det inte det antivirala läkemedlet Tamiflu som orsakade två dödsfall, som läkemedlet tidigare har påståtts haft en del i. Det konstaterar den europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA i ett pressmeddelande i dag, den 18 november.


I februari 2004 dog en 17-årig pojke och i samma månad fast ett år senare dog en 14-årig pojke. Båda medicinerade med Tamiflu (oseltamivir) och båda drabbades av psykiatriska symtom i form av ett förändrat beteende vilket ledde till deras död.

Snart var rykten i svang att det antivirala läkemedlet kan orsaka psykiatriska symtom med bland annat en förhöjd självmordsrisk som följd.

Men nu skriver EMEA att det är mycket svårt att dra den slutsatsen, bland annat därför att andra läkemedel ofta tas samtidigt som Tamiflu och därför att människor med influensa och hög feber inte sällan drabbas av psykiatriska symtom.

Men den europeiska läkemedelsmyndigheten tar det säkra för det osäkra och begär att det företag som marknadsför Tamiflu, Roche, uppdaterar och gör all information om Tamiflu och eventuella psykiatriska biverkningar tillgänglig för myndigheten, inklusive alla fallrapporter där Tamiflu kan ha orsakat psykiatriska symtom med dödlig utgång.

EMEA kommer också att granska denna utvärdering.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev