Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tandläkare upptäckte högt blodtryck

Publicerad: 28 mars 2012, 11:30

Tandvården testade blodtryck och blodsocker hos sina besökare. Därmed hittades många nya patienter i riskzonen, visar ny forskning.


Tre tandvårdskliniker i Gävleborgs län erbjöd sina patienter att testa om de hade högt blodtryck eller högt blodsocker när de satt i tandläkarstolen. Det gjordes i samarbete med primärvården, som följde upp de patienter som hade höga värden.

På fredag lägger tandläkaren och doktoranden Sevek Engström fram sin avhandling om projektet vid Uppsala universitet.

– Resultaten visar på goda effekter av ett utökat samarbete mellan tandvård och primärvård vad gäller screening av vanligt förekommande sjukdomar, säger Sevek Engström i ett pressmeddelande.

I en delstudie mättes blodtryck hos 1 149 personer i åldern 20 till 65 år. Hos var artonde person hittades tidigare okänt högt blodtryck.

I en annan studie testades blodsockret hos 1 558 personer. Där gick det en ny diabetiker på 196 testade personer.

En grupp patienter fick både blodprov och blodsocker mätt vid samma tillfälle. Det var den mest kostnadseffektiva metoden. När kostnaderna för både mätning och uppföljning lades ihop och sedan slogs ut på antalet nyupptäckta patienter blev de 4 000 kronor per positivt fall.

I avhandlingen ingår också en delstudie som visar på sambandet mellan högt diastoliskt blodtryck och dålig tandstatus mätt i fördjupade tandvårdsfickor.

Mer information på Uppsala universitets webbplats.

ANNA ROSENGREN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev