Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tandläkares nackbesvär ska kartläggas

Publicerad: 18 december 2012, 13:02

Foto: Photos.com

En forskare i Gävle har fått nästan fem miljoner för att undersöka hur nackbesvär utvecklas hos tandläkare.


Tandläkare riskerar drabbas av besvär och smärtor i nacken på grund av låsta arbetsställningar och höga krav på precision. Problemen kan börja redan under studietiden. Nu har en forskare vid vid Centrum för belastningsskadeforskning på Högskolan i Gävle fått närmare fem miljoner kronor för att följa besvärsutvecklingen hos 180 tandläkarstudenter.

Studenterna ska följas av forskaren Fredrik Hellström under utbildningens praktiska moment under ett och ett halvt års tid som ett led i två olika forskningsprojekt. Det första projektet ska undersöka arbetsställningens betydelse för nackbesvär.

– Det behövs mer forskning kring samband mellan nackbesvär och sådant arbete som innebär att man arbetar koncentrerat med armarna över axelhöjd och med nacken böjd, säger Fredrik Hellström i ett pressmeddelande från Högskolan i Gävle.

I det andra forskningsprojektet letar Fredrik Hellström efter markörer för fysiologiska processer under utvecklingen av besvär i nackmusklerna.

Förhoppningen är att resultaten från forskningen ska kunna användas i både forskning och kliniskt i förebyggande arbete och rehabilitering av nackbesvär.

Pengarna kommer från dels från AFA Försäkring och dels från FAS, forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap, och forskningen kommer att bedrivas vid Centrum för belastningsskadeforskning på Högskolan i Gävle.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev