Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tandställning minskar risk för nickelallergi visar studie

Publicerad: 16 maj 2008, 12:09

Tandställningar innehåller ofta nickel – men användning ökar inte risken för kontaktallergi hos ungdomar. Snarare tvärtom, enligt en ny studie från Umeå.


Nickelallergi är inte vanligare hos ungdomar som använt tandställning, trots att de i regel har exponerats för nickel via munhålan. Tidig användning av tandställning minskar istället risken för nickelallergi, enligt resultat från en ny doktorsavhandling av Ronny Fors, tandläkare vid institutionen för odontologi, Umeå universitet. Förklaringen antas vara att immunsystemets tolerans för nickel utvecklas genom tidig tillförsel av metallen.

Resultaten kommer från en enkätstudie där 6 000 svenska skolungdomar i Umeå och Örebro deltagit. 4 500 elever testades även för nickelallergi via ett så kallat epikutantest.

Studien visade också att en högre andel flickor än pojkar led av nickelallergi - 13,3 procent av flickorna jämfört med 2,5 procent av pojkarna. Nickelallergierna var vanligast på yrkesinriktade utbildningar och minst vanliga på naturvetenskaplig linje.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev