Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tandvården läcker mer kvicksilver än väntat

Publicerad: 7 augusti 2006, 07:42

Trots att amalgam är ett omodernt tandfyllningsmedel släpper svenska tandvårdskliniker ut över 100 kilo kvicksilver per år i avloppen - betydligt mer än väntat, enligt en studie i Uppsala.


I Sverige, liksom i många andra länder, har användningen av den starkt giftiga metallen kvicksilver minskat betydligt på senare år. Det gäller till exempel inom tandvården. Amalgam, som innehåller kvicksilver, används allt mer sällan.

Men när gamla fyllningar måste bytas släpps en del amalgam ut i avloppen från tandvårdsklinikerna. Så kallade amalgamavskiljare, som ska hindra amalgamet från att hamna i avloppet, fungerar nämligen inte alls så bra som företagen utlovar, berättar Uppsalaforskaren Lars Hylander vid institutionen för geovetenskaper.

Tre av de testade amalgamavskiljarna påstods ha en effektivitet på 99 procent, baserat på laboratorietester.

- Resultaten från vår undersökning visar att de avskilde 79-91 procent av kvicksilvret i avloppsvattnet, det vill säga markant mindre än vad tandläkare och tillverkare av avskiljarna påstår, säger Lars Hylander.

Forskarna testade även en prototyp, som ännu inte finns på marknaden. Enligt studien var den betydligt effektivare och hindrade 99,9 procent av kvicksilvret från att vandra vidare ut i avloppet. Forskarna drar därför slutsatsen att det är fullt möjligt att minska utsläppen rejält.

De nya rönen publicerades i går vid en internationell kvicksilverkonferens i USA, skriver Uppsala universitet i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News