Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tännsjö: Alla prestationshöjare bör förbjudas, även smärtdämpande

Publicerad: 26 februari 2014, 07:28

Professor Torbjörn Tännsjös tips till antidopningsorganisationen WADA: Om ni verkligen vill sålla fram övermänniskor, förbjud alla prestationshöjande medel. Inklusive värktabletter.


Egentligen är Torbjörn Tännsjö, professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet, alls ingen vän av grundtanken på övermänniskan inom elitidrotten. Men i en debattartikel i Dagens Nyheter konstaterar han att det trots allt är tanken på den värdige vinnaren, den naturliga övermänniskan med de bästa fysiska och mentala förutsättningarna, som motiverar dagens dopningsregler. Om jag förstått det hela rätt, skriver Torbjörn Tännsjö, är utgångspunkten den att ”om människor skulle tillåtas kompensera sina naturliga tillkortakommanden med prestationshöjande medel, så skulle själva poängen med elitidrott bortfalla”.

Då borde det i konsekvensens namn inte vara tillåtet att över huvud taget få använda prestationshöjande medel – bara för att idrottaren har en diagnos, som allergi. Om man inte får kompensera funktionshinder, varför ska man då få bruka mediciner mot kroniska sjukdomar som försämrar prestationsförmågan? undrar han.

Även smärtstillande medel borde förbjudas, argumenterar Torbjörn Tännsjö. För vissa människor har naturligen en högre smärttröskel än andra.

”Inget är enklare än att välvilligt tänja på gränserna och ställa en diagnos, som ger idrottsutövaren tillgång till det prestationshöjande medlet.” Torbjörn Tännsjö tipsar om totalförbud mot prestationshöjare och noll undantag för kroniska sjukdomar. ”Kronisk sjukdom är i lika grad som funktionshinder tecken på just sådan svaghet som elitidrotten önskar sålla bort.”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev