Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tar fram plan för lägre kostnader

Publicerad: 21 oktober 2013, 11:57

Ett projekt för att minska kostnader inom sjukvården i Europa ska ledas från Göteborgs universitet.


Inger Ekman, professor och föreståndare för Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet, har fått ett anslag på 500 000 euro av EU-kommissionen för att samordna projektet WE-CARE om kostnader i sjukvården.

– Syftet är att finna vägar för att minska kostnader inom vården, men ändå ha en bevarad eller förbättrad kvalitet, säger hon.

Inger Ekman anser att det kan ske genom att patienten blir mer delaktig i sin egen sjukvård.

– Genom att fördela ansvar så att patienten blir en partner har man kunnat uppnå minska kostnad, men också positiva effekter för patienten så som mindre smärta.

Förutom Göteborgs universitet ingår bland annat den Europeiska patientorganisationen European Patient Forum samt institutionen för hälsoekonomi vid Imperial College i London.

– Projektet innebär att nyckelspelare i Europa ska formulera en forsknings- och utvecklingsplan för den framtida hälso- och sjukvården i Europa. Det kommer att ske genom intensivt samarbete via workshops och avslutas genom en konferens i Göteborg 14-15 april 2015 där dokumentet presenteras och diskuteras, säger Inger Ekman.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News