Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tarmbakterie skördar liv i Växjö

Publicerad: 8 januari 2014, 11:09

Minst en person har avlidit av bakterien Clostridium difficile på Centrallasarettet i Växjö. Sjukhuset inför nu nya rutiner.


Hittills rör det sig om ett bekräftat dödsfall plus ytterligare ett dödsfall där bakterien tros vara inblandad, enligt TT. Två ytterligare patienter ska ha varit sjuka men tillfrisknat.

Det handlar om en särskilt aggressiv variant av Clostridium difficile, typ 027, som tidigare orsakat flera dödsfall på sjukhus i Danmark.

Bägge de döda patienterna vårdades på kirurgavdelningen, men på sjukhuset misstänker man att smittan nu finns även på andra avdelningar.

För att stoppa vidare spridning kommer prover nu tas vid första misstanke på smitta. Patienter som tros vara drabbade ska isoleras och ha eget rum med egen toalett. Rummen ska städas med klor och kontrolleras så att inga bakterier finns kvar innan de används igen, skriver TT.

Tidigare har enstaka dödsfall förekommit i Sverige på grund av den aktuella typen av Clostridium difficile, men de nu händelserna i Växjö är det första utbrottet i landet där flera personer har smittats. Det uppger Thomas Åkerlund, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten, för Dagens Medicin.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev