Nyheter
Tarmcancer nästa för robot
Publicerad: 25 augusti 2010, 09:30
Det kolorektala kirurgin kan vara nästa stora område att anamma den omdiskuterade robottekniken. I Linköping utfördes tidigare i år den första operationen av ändtarmscancer i Sverige med hjälp av robot.
Ämnen i artikeln:
TarmcancerRobotassisterad titthålskirurgi har blivit vanligare i den svenska sjukvården, framför allt inom urologisk kirurgi. Den kolorektala kirurgin kan nu bli nästa stora område för robottekniken, spår svenska experter.
- Vi tror att det finns en potential i detta, framför allt när det gäller rektal cancer. Robottekniken ger ökad precision jämfört med vanlig titthålsteknik, vilket kommer till nytta i bäckenet där det är trångt för instrumenten. Den är också skonsammare jämfört med öppen kirurgi, vilket vi annars hade opererat de här patienterna med, säger Olof Hallböök.
Han är överläkare vid Universitetssjukhuset i Linköping, där man i mars blev först i Sverige med att operera ändtarmscancer med robot. Hittills har Olof Hallböök och hans kollegor utfört ett tiotal sådana robot-operationer.
- Generellt kan man säga att patienter som lämpar sig för vanlig titthålskirurgi även lämpar sig för robotkirurgi. Men det är för tidigt att säga om detta blir en rutinbehandling. Nu är det viktigt att resultaten utvärderas noga, säger Olof Hallböök.
Även Herlevs sjukhus i Köpenhamn har under våren börjat använda robot vid operation av kolorektal cancer. Hittills har allt gått bra, enligt överläkaren Magnus Annerstedt.
- Nu i början har vi opererat tämligen okomplicerade tumörer hos patienter utan riskfaktorer. Men när det här blivit en mer etablerad metod tror jag att alla typer av kolorektala tumörer och patienter kan komma att opereras med robot, säger han.
Under Kirurgveckan i Göteborg diskuterades kolorektal robotkirurgi på ett seminarium som hölls tisdagen den 24 augusti.
- Det är mycket möjligt att detta bli nästa stora område för robotkirurgin. Investeringskostnaderna är visserligen höga, men flera sjukhus har redan köpt in en robot och då tror jag att man vill se om tekniken kan ge fördelar även vid andra typer av operationer än de som är etablerade, säger Johan Pollack, biträdande överläkare på Danderyds sjukhus, och moderator på seminariet.