tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tätt samarbete mellan genkopior

Publicerad: 20 maj 2016, 11:20

Det finns många teorier som försökt förklara varför vissa gener bevaras som dubbletter.

Foto: Thinkstock

Varför vissa gener kan existera som dubbletter har länge varit en olöst gåta. Nu är amerikanska forskare ett steg närmare svaret.


Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Om en gen bildas som dubblett brukar ofta duplikatet försvinna till följd av mutationer. Men vissa genkopior bevaras och forskare har länge försökt ta reda på hur de har anpassat sig evolutionärt.

Nu antyder amerikanska forskare att gener som finns i dubbel uppsättning reglerar sin dosbalans genom att minska i aktivitet. På så sätt får de en uttrycksnivå som liknar en singelgen, enligt en ny studie i Science.

Det finns många teorier som försökt förklara varför vissa gener bevaras som dubbletter. Exempelvis har det föreslagits att kopian börjar få andra funktioner gentemot ursprungsgenen, eller att båda generna börjar nedreglera sina uttryck i ett försök att anpassa sig.

Men det var alltså den sistnämnda teorin som bäst stämde överens med de amerikanska forskarnas resultat. De fann också att det tog lång tid för kopior att börja dela ursprungsgenens funktion, något som hade skett hos 15 procent av dubbletterna i studien.

Forskarna analyserade geners uttryck i olika vävnader hos både människor och möss. Exempelvis studerades prover från lungor, hjärta och lever.

Läs mer i abstract:

Xun Lan med flera. Coregulation of tandem duplicate genes slows evolution of subfunctionalization in mammals. Science, publicerad online den 20 maj 2016. Doi: 10.1126/science.aad8411

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev