Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Tedrickande minskade risk att dö av hjärtinfarkt

Publicerad: 23 april 2002, 08:37

Tedrickande och intag av flavonoider kan verka förebyggande när det gäller ischemisk hjärtsjukdom. Det visar en studie som presenteras i tidskriften American Journal of Clinical Nutrition.


Forskarna som bland annat arbetar vid Erasmus Medical Center, Rotterdam, Nederländerna utförde en studie där de undersökte 4807 personer över 55 år där man under åren 1990-1993 samlade in uppgifter om deltagarnas matvanor. Deltagarna följdes sedan upp i slutet av 1997.  Forskarna undersökte bland annat kopplingen mellan flavonoidintag, som bland annat finns i te, och förekomsten av hjärtinfarkt bland studiedeltagarna.  Under uppföljningsperioden drabbades 146 personer av en hjärtinfarkt, varav 30 avled.  Forskarna justerade bland annat för kön, ålder, kroppsmasseindex, rökning, utbildningsgrad, alkoholintag, samt intag av olika fetter och vitaminer.  Studien visar att den relativa risken för hjärtinfarkt var 43 procent lägre bland dem som hade ett teintag över 375 milliliter per dag, jämfört med dem som inte drack te.  Sambandet var dessutom starkare mellan tedrickande och en hjärtinfarkt med dödlig utgång än en hjärtinfarkt där personerna överlevde.  När man endast undersökte flavonoidintaget bland delatagrna fann man att ökat intag också var kopplat till en minskad risk att avlida på grund av hjärtinfarkt.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev