Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Telefonterror anmäls av skyddsombud

Publicerad: 9 januari 2013, 12:41

Foto: Photos.com

Personal inom psykiatrin i Östergötland bombarderas med hundratals telefonsamtal, och har även blivit hotade via telefon.


Sedan våren 2012 ringer en eller flera personer konstant till psykiatrins akutenhet och två slutenvårdsavdelningar.  Telefonterror  tycker huvudskyddsombudet och anmäler situationen till Arbetsmiljöverket.

Enligt en anmälan kan det röra sig om 300 samtal per dygn i snitt på de tre avdelningarna. När personalen svarar har det oftast varit tyst i andra änden av luren, men det har även förekommit inspelade ljud.

En decemberkväll förra året uttalades ett hot:  Vet när ni går hem från arbetet och då ska jag använda kniv mot personalen .

Enligt anmälan upplever personalen situationen som ohållbar, särskilt nattetid. Även patienterna ska lida av situationen.

Huvudskyddsombudet tycker inte att de åtgärder som arbetsgivaren har presenterat räcker och vill att Arbetsmiljöverket kliver in om Landstinget i Östergötland inte tar tag i situationen.

Enligt anmälan vill huvudskyddsombudet att en polisanmälan ska göras efter vare samtal, som Arbetsmiljöverket tidigare har rekommenderat. Dessutom bör samtalen kopplas via en växel.

Andra åtgärder är att landstinget ser över hur telefonnummer kan spridas till allmänheten, och slutligen att arbetsgivaren ska erbjuda stöd och hjälp till personalen.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev