Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag16.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Telia satsar på e-hälsa

Publicerad: 2 juli 2014, 09:17

Lagom till Almedalsveckan offentliggjorde Telia sina första konkreta steg in i e-hälsosektorn.


Det ena är att förmedla värden till det nationella kvalitetsregistret Swibreg, ett register för patienter med inflammatorisk tarmsjukdom, IBD. Redan i september är det tänkt att de första patienterna kunna börja använda systemet. Projektet sker i samarbete med företaget Abbvie.

Det andra består av ett flertal planerade pilotprojekt som görs i samarbete med Västerbottens regionförbund. Meningen är att patienten ska kunna bo kvar hemma längre med hjälp av distanslösningar. Bland annat förmedlas information om personen har ramlat, inte öppnat sitt medicinskåp eller glömt vattenkran eller strykjärn på, till vårdgivaren via en digital box.

Vad det handlar om för Telias del är framför allt att tillhandahålla en integrerad plattform. Redan i dag har Telia plattformar för telefoni, bredband och tv.

– Vi har det som kallas Triple Play men i framtiden vill vi kunna leverera ytterligare tjänster, ett Ten Play, säger Niklas Sundler som är ansvarig för Telias hälsosatsning.

Han var tidigare IT-direktör i Region Skåne och har upplevt hur det är för ett landsting att ha 800 plattformar och system men inte pengar för att integrera dem.

– Telia har ett stort fibernät och når ut till den största delen av befolkningen. Vi behöver en ledande aktör för att vi ska komma vidare med digitaliseringen i Sverige.  Ska vi klara vården i framtiden måste mer av vården kunna göras på distans.

Men kan du inte tycka att det är känsligt att det är en privat aktör som ska spela en så stor roll?

– Telia hjälper till att förvalta och förmedla informationen och att skapa en gemensam plattform men det är inte Telia som äger informationen – det gör individen, inte Google, Apple eller någon annan, säger Niklas Sundler.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev