Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Temadag om mannens hälsa - från vaggan till graven

Publicerad: 25 januari 2010, 10:33

Temadag om mannens hälsa - från vaggan till graven

Mäns hälsa är ett ”ingenmansland”, ett folkhälsoproblem som ignoreras av sjukvården, hävdar Ian Banks, allmänläkare och ordförande i organisationen European Men’s Health Forum, som kommer att tala på Dagens Medicins seminarium Mannens hälsodag den 17 mars.


Det är en åsikt som avviker kraftigt från den gängse bilden av att sjukvården är styrd efter en manlig norm och att män får dyrare och bättre vård.

– I så fall har männen inte nytta av denna fokusering. Fortfarande dör de fem år tidigare än kvinnorna. I Östeuropa är skillnaderna ännu tydligare, säger han.
Ian Banks är en av talarna på Dagens Medicins temadag Mannens hälsodag 2010, som har den lätt provocerande rubriken Det svagare könet. Utgångspunkten för dagen är att bilden av mannen som stark och osårbar är en illusion. Män drabbas oftare av allvarlig sjukdom än kvinnor, de är mer utsatta för våld och missbruk och har en högre risk för tidig död.
Män går mer sällan till doktorn än kvinnor, i alla fall i primärvården.

– När de väl kommer till vårdcentralen är det oftast hustrun som tvingat dit dem, och ofta visar det sig att hon har rätt i att det inte står rätt till, säger Christina Fabian, allmänläkare och tidigare verksamhetschef på Heby vårdcentral.

På temadagen om mannens hälsa ska hon prata om sin syn på hur primärvården kan bli mer tillgänglig för män.

Programmet för temadagen är utformat i samarbete med Svensk andrologisk förening och Svensk urologisk förening. Dagen bjuder på en lägesrapport om mannens hälsostatus från vaggan till graven.

Olle Söder, professor i pediatrik vid Karolinska institutet, talar om
avgörande faktorer i den tidiga könsutvecklingen - vad gör egentligen en man till en man?

Jan Löwdin, psykoterapeut och projektledare för Stadsmissionens mottagning för unga män, berättar om de problem mottagningen möter hos sina patienter.

Stefan Arver, överläkare och chef för centrum för andrologi och sexualmedicin vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, talar om ”den bukfeta generationen”, den medelålders mannens hälsorisker

Och till sist handlar det om åldermannen och livet i den sköra prostata­åldern, som avhandlas av professor Börje Bjelke, geriatriker och överläkare vid den geriatriska enheten i Haugesund i Norge.

Det blir också debatt och diskussion, både om hur de senaste studierna om prostatascreening ska tolkas, och om mäns hälsa ur ett folkhälsoperspektiv. Behöver männen ett eget nationellt folkhälsoprogram?

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev