Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Terapi och läkemedelsbyte hjälpte unga deprimerade

Publicerad: 28 februari 2008, 12:24

Många unga med depression som inte svarat på en första läkemedelsbehandling kan bli hjälpta av att byta till ett nytt läkemedel och samtidigt få kognitiv beteendeterapi. Det konstaterar amerikanska forskare i en ny studie.


Bara 60 procent av tonåringar med depression får tillräcklig effekt av en första behandling med ett SSRI-preparat, och det har inte funnits data för att vägleda läkarna hur de ska gå vidare med behandlingen. Det skriver en grupp forskare från sex amerikanska kliniker och lärosäten, bland annat University of Pittsburg och Brown University, som nu har genomfört en studie med unga patienter med depression.

I studien deltog 334 patienter mellan tolv och 18 år som alla genomgått men inte svarat på en tvåmånaders behandling med ett SSRI-preparat. Deltagarna randomiserades till fyra grupper där de fick ny behandling i tolv veckor.

I den första gruppen fick patienterna byta till ett annat SSRI-läkemedel, i den andra fick de ett nytt SSRI plus kognitiv beteendeterapi, KBT. Den tredje gruppen fick byta till serotonin- och noradrenalinåterupptags- hämmaren venlafaxin och den fjärde fick venlafaxin plus KBT.

Målet var att nå en ordentlig förbättring definierad enligt olika symtomskalor.

Det bästa resultatet uppnåddes med kombinationen av KBT och ett nytt läkemedel, på detta sätt svarade 54,8 procent av patienterna på behandlingen. Bland dem som bara bytte läkemedel svarade 40,5 procent, och det var ingen skillnad mellan dem som fick SSRI och dem som fick venlafaxin. Däremot ökade blodtryck och puls mer i gruppen som fick venlafaxin, liksom förekomsten av hudproblem.

Forskarnas skriver med anledning av resultaten att läkare kan förmedla hopp till deprimerade unga och deras föräldrar – trots att en första behandling med SSRI har misslyckats finns det stora chanser att nya insatser ska hjälpa.

Jama 2008; 299: 901–913

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev