Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Terapi via internet botar fobier

Publicerad: 24 maj 2006, 13:37

Psykologen och före detta dataläraren Per Carlbring vid Linköpings universitet har infört internetterapi som en behandlingsform. På så sätt ska man nå patientgrupper som den vanliga vården inte når.


- Om du har spindelfobi så är det ju ingen som begär att du ska bli behandlad av en stor hårig spindel. Har du diagnosen social fobi så ligger det i sjukdomens natur att inte vilja söka hjälp, att känna en rädsla inför auktoriteter - som psykologer. Då fungerar internetterapi, säger Per Carlbring.

Depression och beroende  Sedan 1998 har han arbetat med internet som behandlingsbas för alltifrån patienter med social depression till spelberoende.  

- Betyget har blivit bra. Nio av tio med till exempel paniksyndrom har blivit botade via internet. Vissa studier tyder dessutom på att patienterna vågar vara ärligare när resultatet knappas in på en dator och inte utvärderas framför en psykolog.

Patienterna anmäler sig via webben och får sedan ett visst antal moduler att gå igenom per vecka. I programmen ingår inte bara att sitta vid datorn utan man får även i läxa att ge sig ut i verkligheten. Det kan handla om att gå på bio ensam eller prata med en busschaufför.

Till kontaktperson  Uppgifterna rapporteras in till en kontaktperson, som är med under behandlingen och följer upp.

- Man behöver inte skämmas inför en virtuell terapeut. Men det är ändå viktigt att det finns någon på andra sidan, någon som bryr sig, säger Per Carlbring.

Karin Abrahamsson

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev