Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Terrorattack ökade risken för hjärtsjukdom

Publicerad: 21 januari 2008, 13:08

Amerikaner som drabbades av akuta stressreaktioner hade en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom i upp till tre år efter terrorattacken mot World Trade Center i New York, den 11 september 2001. Det visar en uppföljning som presenteras i tidskriften Archives of General Psychiatry.


I studien som har utförts av forskare vid University of California, Irvine , USA, undersöktes 2 729 personer. Av dessa hade 95 procent deltagit i en hälsoenkät före den 11 september, samt en webbaserad uppföljning nio till 14 dagar efter terroristattacken.

I den aktuella studien presenterar forskarna ytterligare uppföljningar som visar att personer som drabbades av akuta stressreaktioner efter den 11 september hade 53 procent ökad risk att drabbas av kardiovaskulär sjukdom under de tre påföljande åren. Detta gäller även efter justering för bland annat  förekomst av hjärt-kärlsjukdom före attacken, riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom, samt psykisk hälsa, före attacken.

De som rapporterade att de fortsatte att oroa sig för terrorattacker efter den 11 september, samt hade akuta stressymtom som direkt kunde relateras till attacken, hade en över tre gånger ökad risk för hjärtproblem tre år senare.

Archives of General Psychiatry 2008; 65: 73-80

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev