Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Test kan upptäcka demens 20 år i förväg

Publicerad: 3 augusti 2006, 11:10

Forskare vid Karolinska institutet har tagit fram ett test som kan mäta risken för att medelålders personer drabbas av demens senare i livet.


Docent Miia Kivipeltos forskargrupp vid Aging Research Center vid Karolinska institutet i Stockholm har utvecklat ett poängtest som bedömer risken för framtida demens.

Testet tar hänsyn till ålder, utbildning, blodtryck, kolesterolvärden, BMI (Body mass index) och fysisk aktivitet - variabler som är kopplade till risken att utveckla demens senare i livet.

Forskarna har samarbetat med universitetet i Kuopio i Finland och den finska motsvarigheten till Folkhälsoinstitutet.  I studien ingick 1409 personer i åldrarna 65-78 år från östra Finland som samtliga hade fått vikt, längd och blodtryck dokumenterat när de var i 50-årsåldern.

Forskarna menar att testet är ett sätt att identifiera personer som ligger i riskzonen, och som skulle kunna bli hjälpta av rådgivning om kost och motion samt förebyggande medicinering. Men forskarna själva lägger in en brasklapp genom att påpeka att testet måste utvärderas och uppdateras med fler variabler för att öka träffsäkerheten.

Studien publiceras i Lancet Neurologys nätupplaga den 3 augusti.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News