onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Testar distriktsläkare på akuten

Publicerad: 20 december 2012, 12:05

Akutmottagningen på Skånes universitetssjukhus experimenterar med distriktsläkare på akuten i början av nästa år.


Alla patienter som själva söker vård på akutmottagningen på Skånes universitetssjukhus under två veckor i januari och februari kommer att få träffa en distriktsläkare. Är tillståndet inte akut avslutas besöket med distriktläkarens bedömning och behandling.

Experimentet baseras på en kartläggning av var patienter söker vård och var de senare hamnar.  Tidigare analyser har visat att ungefär 30 procent av de som kommer till akuten egentligen skulle ha vänt sig till en vårdcentral.

Men om patienterna inte hittar till primärvården, så får primärvården komma till patienterna. Därför placeras distriktsläkare på akuten under sista veckan i januari och första veckan i februari, som ett experiment.

– Inom primärvården tycker de att man ska "lära" patienten att söka på sin vårdcentral där husläkarna känner dem. Jag förstår tanken, men vi står inför faktum att patienterna söker på akuten fast de inte borde. På något sätt får vi själva ta tag i frågan och kanske anställa distriktsläkare på akuten. Då minskar man ju trycket på akuten och höjer patientsäkerheten, säger Jesper Persson, chefsläkare på Sus, till Sydsvenskan.

Experimetet kallas av chefen över akutdivisionen, Eva Thorén Todoulos, för  ”ett simulerat remisstvång”.

Men i framtiden är det en annan lösning som hon tycker är bättre.

– Det ideala är en öppen vårdcentral hundra meter från akuten, som i Trelleborg. Då kan patienten själv gå dit istället. En allmänmedicinare som arbetar på akuten blir snabbt en vanlig sjukhusläkare, säger hon till Sydsvenskan.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev