Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Testkörare i Huskvarna först att pröva förskrivardatabas

Publicerad: 3 maj 2006, 14:51

Huskvarna blir först med att provköra Sil, svensk informa-tionsdatabas för läkemedel. Distriktsläkare Morgan Lundell hoppas att den ska öka patientsäkerheten och göra förskrivningsarbetet mer effektivt.


- Det finns en frustration i dag hos oss förskrivare över att inte ha tillgång till uppdaterad information när det gäller läkemedel. Som det är nu är det väldigt omständligt att söka information, säger Morgan Lundell.

Den 15 maj ska det bli lättare för honom och andra förskrivare på Kungshälsan vid Huskvarna vårdcentrum i Landstinget i Jönköpings län att hitta den information de söker. Då startar den första testkörningen av läkemedelsdatabasen Sil, svensk informationsdatabas för läkemedel.

Fler landsting på gång under 2006  Landstinget i Jönköpings län, som har Medidoc som journalsystem, kommer sedan att följas av andra landsting med samma system. Marie Eliasson, projektledare på Sil-projektet, räknar med att Stockholm, Västra Götaland, Nordvästra Skåne och Gotland inför Sil under 2006.

- Målsättningen är att starta två till fyra nya pilotdrifter med olika journalsystem per halvår med något långsammare takt i början, säger Marie Eliasson.

Pilotanvändaren Morgan Lundell hoppas att databasen ska fungera som ett stöd i förskrivningen.  

- Vi hoppas att det leder till att vi lättare hittar det mest effektiva och kostnadseffektiva läkemedlet. Vi hoppas också att det leder till att vi får en mer enhetlig förskrivning i och med att till exempel AT- och ST-läkare får samma möjligheter att hitta läkemedel. I dag tar det lång tid för en läkare att arbeta upp en känsla för vilka läkemedel som ska användas.

Morgan Lundell bedömer att den största vinsten med databasen är att patientsäkerheten förbättras i och med att förskrivare får tillgång till uppdaterad information.

Interaktioner kan sökas  I dag uppdateras databasen en gång per månad. I juli ska takten öka till två gånger i månaden.

- Vår målsättning är att kunna uppdatera minst fyra gånger per månad framöver. Men det är också viktigt att kvalitetssäkra informationen, säger Marie Eliasson.

En av källorna i Sil är nationellt produktregister för läkemedel, NPL. Bakom NPL står Läkemedelsförmånsnämnden, Läkemedelsindustri-föreningen, Läkemedelsverket och Apoteket AB. I Sil ingår även lokala rekommendationslistor för läkemedel, texter från Fass och information om läkemedelsinteraktioner. När det gäller interaktioner går det att söka på läkemedel parvis. Sil visar då om de båda läkemedlen interagerar med varandra och hur allvarlig interaktionen är.

Sil finansieras av samtliga 21 landsting. De betalar för projektet utifrån sin storlek, det vill säga ett mindre landsting betalar mindre än ett större. Silprojektet startade i september 2003.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev