Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Thailändskt bolag miljardinvesterar i Karolinska Development

Publicerad: 9 December 2014, 13:15

Det thailändska jätteföretaget CP Group satsar 1,1 miljarder kronor och tar över runt 25 procent av ägandet i forskningsbolaget Karolinska Development.


– Det finns mycket bra forskning och många goda idéer på medicinska innovationer i Sverige. Sjukvården har också en mycket god infrastruktur. Problemet är att det ofta saknas finansiering och stödresurser. Det är där vi kommer in, säger Niclas Adler, som kommer att ansvara för etableringen av det nybildade dotterbolaget CP Nordic.

I ett första skede kommer CP group att investera 336 miljoner kronor för att stärka finanserna i Karolinska Development. Sedan tillkommer 750 miljoner kronor som är öronmärkta att stärka de individuella projektbolagen inom Karolinska Development.

Ni blir nu största ägare i Karolinska Development. Hur kommer det att märkas?

– Vi kommer att engagera oss i styrelsen. Men sedan handlar det om att stödja och utveckla enskilda projekt i portföljen. Och så kommer vi att titta på andra spännande projekt ifrån Sveriges framgångsrika innovationssystem för hälso- och sjukvård. Vi ser detta som en långsiktig industriell investering. Vår förhopning är att vi kan få ut eventuella färdiga produkter på den stora asiatiska marknaden, där vi har ett stort distributionssystem och närvaro, säger Niclas Adler.

CP Group är det största privata företaget i Thailand med 38 000 anställda. Företaget äger även Kinas största privata läkemedelsföretag Sino Biopharmaceutical. Investeringen i Karolinska development är den första sjukvårdsrelaterade investeringen CP Group gör i Europa.

Karolinska Development är ett forskningsföretag som i dag består av 33 projekt, varav 16 är i klinisk fas. Enligt den senaste delårsrapporten gick bolaget med en förlust på 336 miljoner kronor under januari till september 2014.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev