lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Thomas Zilling kandiderar i alla fall

Publicerad: 10 mars 2014, 13:45

Thomas Zilling har bestämt sig för att kandidera som ordförande igen - sedan får fullmäktige avgöra.

Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

Thomas Zilling viker inte ned sig. Han har bestämt sig för att kandidera som ordförande i Sjukhusläkarna trots att valberedningen föreslår Karin Båtelson.


Yrkesföreningen Sjukhusläkarna har så mycket planerat för nästa år och så god fart att Thomas Zilling inte har lust att stiga av.

– Valberedningen vill ha en annan ordförande men jag är inte säker på att medlemmarna önskar samma sak. Fullmäktige får ta ställning och det kommer inte att vara några hard feelings från min sida om jag inte blir omvald, jag står inte och faller med det, säger Thomas Zilling.

Även till platsen som andre vice ordförande föreslår valberedningen en annan person än nuvarande Lars Nevander. Han föreslås för fortsatt omval som styrelseledamot, men som andre vice ordförande föreslås Elin Ericsson, vid kliniken för urologi och kirurgi på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Men precis som Thomas Zilling ställer även Lars Nevander upp för omval på sin nuvarande post.

Varför valberedningen inte stöder Thomas Zilling som ordförande har valberedningen sagt sig vara beredd att besvara först vid fullmäktigemötet på torsdag. Thomas Zilling anser sig inte kunna tala för någon annan, men tror sig ana vad det handlar om.

– Valberedningen vill väl ha både Karin Båtelson och Elin Ericsson i presidiet i Sjukhusläkarna eftersom de sitter i centralstyrelsen i Läkarförbundet.

Karin Båtelson är klinisk neurofysiolog på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Thomas Zilling är också nominerad till centralstyrelsen av Sjukhusläkarna och Mellersta Skånes läkarförening, men får han inte behålla platsen i Sjukhusläkarna vet han inte om han är intresserad.

– Då får jag ta mig en funderare eftersom jag i så fall inte har någon bra facklig bas.

Det Thomas Zilling talar mest entusiastiskt om inför Sjukhusläkarnas fullmäktigemöte är fredagens symposium om jämlik sjukvård med utgångspunkt från vad Sverige skulle vinna på att förstatliga styrning och finansiering av vården.

– Det är ju vår politik i sedan många år tillbaka och den stora ödesfrågan för svensk sjukvård, i synnerhet som det är valår i år. Kolleger från Norge och Danmark kommer och berättar om vad som hänt sedan de ändrat sina system.

Det har kommit in 16 motioner till Sjukhusläkarnas fullmäktige, varav fyra efter sista datum. Många av dem karaktäriserar Thomas Zilling som spännande. Spännvidden är stor. De handlar om avtal mellan icke medicinsk verksamhetschef och medicinskt ansvarig läkare, om att minska den ökande administrativa bördan, om klargöranden från tillsynsmyndigheter angående journaler på nätet, fortbildning och recertifiering och om att Sjukhusläkarna ständigt ska vara på hugget och kasta in facklor i debatten när ”allsköns tyckare om hälsofrågor är i farten”.

Sjukhusläkarnas fullmäktigemöte pågår 13-14 mars.

Relaterat material

Zilling ratas av valberedningen

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev