Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

TIA-klinik minskade risken för stroke

Publicerad: 19 oktober 2007, 13:43

En dygnet runt-öppen klinik för bara patienter med TIA, övergående attacker av syrebrist i hjärnan, minskade risken för att patienterna senare skulle drabbas av stroke. Det visar en fransk studie.


Många patienter som får stroke har tidigare haft övergående attacker av syrebrist i hjärnan, TIA. Genom att fånga upp dessa patienter och ge dem behandling skulle många fall av stroke kunna förebyggas, enligt forskare från Denis Diderot-universitetet i Paris, Frankrike.

Men diagnos och behandling av TIA försenas ofta. Vid ett sjukhus i Paris har de därför skapat en speciell klinik, SOS-TIA, som står öppen 24 timmar om dygnet.

För att sprida information om TIA skickades ett informationsblad till 15 000 allmänläkare, kardiologer, neurologer och ögonläkare i Parisregionen. I informationsbladet fanns ett telefonnummer till TIA-kliniken.

Patienter som kom in till kliniken med symtom på TIA utreddes inom fyra timmar efter ankomsten. Mellan januari 2003 och december 2005 togs 1 085 patienter med misstänkt TIA in på kliniken. 53 procent av patienterna kunde undersökas inom ett dygn efter att symtomen hade startat. Hos 65 procent kunde en TIA eller liten stroke bekräftas och 13 procent hade en trolig TIA.

Alla dessa patienter fick påbörja preventionsprogram för att förebygga stroke. 5 procent fick genomgå operation av halspulsådrorna och 5 procent fick behandling för förmaksflimmer.

När forskarna sedan följde upp hur många som drabbats av stroke inom 90 dagar visade det sig att endast 1,24 procent drabbats, jämfört med förväntade 5,96 procent.

Forskarnas slutsats är att dygnet-runt-öppna TIA-kliniker och preventionsprogram skulle kunna minska risken för stroke och sjukhusinläggningar.                Lancet Neurology 2007; 6:953–960

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev