Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tid för avgång för Stefan Carlsson efter elva vd-år

Publicerad: 1 september 2010, 08:14

Han är på väg. Efter elva år vid rodret på en stundtals stormig Apoteksskuta tittar avgående Stefan Carlsson tillbaka på det han gjorde bäst och sämst som vd för Apoteket AB. Och på när tabletterna gjorde honom beroende.


Stefan Carlsson har överraskande lite att städa, för att vara en man som varit så lång tid i toppen på ett stort bolag och denna dag gör sin allra sista insats på kontoret. Faktiskt har han de senaste åren inte ens haft ett riktigt skrivbord i sitt rum; bara ett konferensbord för att beta av det ena mötet efter det andra tills kvällen blivit sen.

Under omregleringsårens osäkerhet och förvirring har han prioriterat att vara på plats på kontoret på Södermalm, snarare än resorna. Och förresten hade han så ont efter en misslyckad höftoperation att det var svårt att fara omkring. Nu är höften omopererad och bättre, men under en period för två år sedan fick Stefan Carlsson en ögonöppnare om hur läkemedel både kan hjälpa och stjälpa. I princip linkade han fram på ett brutet ben, och dövade smärtan med tabletter.

– Det jag lärde mig om läkemedelsanvändning var att det är jäkligt lätt att man överdoserar. Så många Tramadol som jag åt på en dag – det är inte klokt egentligen. Bara för att hålla smärtan borta, säger Stefan Carlsson.

– När jag skulle sluta märkte jag att jag var beroende. Utan tabletterna hade jag svårt att sova, och en del av smärtan var ju kvar. Det är verkligt potenta grejer, som man måste se upp med.

Någon djupare dialog om farorna hade han varken med läkare eller apotekspersonal, men tror att det arbetet kunde utvecklas för att hjälpa patienter som riskerar att ta för mycket.

Det svåra är att få till det i expeditionsögonblicket, det är mer sannolikt att det kan ske i en läkemedelsgenomgång när man sitter ner i lugnoch ro. Men där finns mycket kvar att göra!

När Stefan Carlsson vandrade in genom dörrarna som ny vd för Apoteket 1999 fanns också en hel del att göra, särskilt rent administrativt. Han tänker tillbaka och är stolt över att ha sett till att farmaceuter inte finns på alla poster i företaget som förr. I stället har ekonomer, personalvetare och chefer anställts för att göra det de är proffs på. Och kanske viktigast, att företaget byggt en modern infrastruktur för läkemedelshantering.

– Vi har 80 procent e-recept i dag, vi har ett receptregister, vi har en läkemedelsförteckning. Det är världsunikt, säger Stefan Carlsson.

Och tack vare monopolet, skulle man kunna tilllägga. För utan företagets särställning hade knappast vidareutvecklingen skett. Och nu ska Servicebolaget, de nya apoteksföretagen och vården samarbeta för att förbättra läkemedelshantering i framtiden.

Men lönar det sig tillräckligt för apoteksföretagen att lägga tid och kraft på utvecklingen av system för läkemedel, när det är egenvårdsförsäljningen som drar hem pengarna? Stefan Carlsson hoppas det.

– Det som talar FÖR är att den receptbelagda hanteringen under överskådlig tid kommer att vara den stora motorn för att få folk att gå till apoteken. Och MOT talar att det är fler aktörer nu, det blir mer splittrat. Mindre aktörer kanske inte har råd.

De senaste fyra åren har det varit omreglering för hela slanten. Farmaceuterna har äntligen fått chans till fler arbetsgivare, men frågan är om alla förväntningar kommer att infrias.

– Under en tid kommer det att vara brist på farmaceuter, men jag tror inte att det med automatik leder till en massa nya roliga arbetsuppgifter. Det beror på andra saker, som till exempel vad samhället i framtiden vill använda farmaceuterna till, säger Stefan Carlsson om risken att apoteksanställda vaknar upp ur drömmen vid disken på ett nattöppet storstadsapotek.

Men Stefan Carlsson är ändå positiv. Han bestämde redan från början att omregleringen bara gick att ta sig an på detta sätt. Regeringen får gott betyg för sitt sätt att genomföra den stora förändringen, även om det självklart hade varit enklare om aktörerna i god tid vetat om spelreglerna och tidtabellen. Hans eget företag krympte ner till cirka 35 procent av det totala antalet apotek.

– Det har varit tufft, men väldigt spännande. Det har skapats en väldig kreativitet i branschen. Den mångfalden hade Apoteket aldrig klarat av att ordna om vi bara hade fått direktiv att hålla öppet längre, snarare än att omreglera, säger Stefan Carlsson i dag.

När företaget skulle förbereda sig för en ny marknad utan att utnyttja sitt försprång var balansgången väldigt svår, konstaterar Stefan Carlsson. Det planerade samarbetet med Ica blev ”för bra”. Hela Apotekets styrelse fick gå när Omstruktureringsbolaget gett så snäva ägarinstruktioner att styrelsen kände sig helt låst. Men trots att Stefan Carlsson höll med styrelsen, så stannade han kvar på sin post, efter att ha tänkt fram och tillbaka i några dagar.

– Det enda skälet till att jag stannade var att jag kände ett väldigt ansvar för företaget och hela processen. Det var för stora värden som stod på spel om det havererade, säger Stefan Carlsson och hänvisar till sina 11 000 anställda.

Det beslutet ångrar han inte. Däremot tvingas Stefan Carlsson konstatera att Apoteket under hans tid inte gjort tillräckligt för att komma åt det lidande och de kostnader som felaktig läkemedelsanvändning ger upphov till. Och att han velat komma längre med andra sätt att distribuera läkemedel, som e-handel.

– Jag är förundrad över att en kroniker som står på samma läkemedel år ut och år in ska behöva gå till apoteket jämt och samt.

Själv längtar han efter lediga vardagskvällar och luckor i mötesschemat under arbetsdagarna. Hur det nu blir med den saken.

Christina Kennedy

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev