lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tiden till AT nästan elva månader

Publicerad: 19 december 2019, 10:01

Foto: Thinkstock

Nyutexaminerade läkare får vänta allt längre på att göra AT, enligt en ny rapport från Sveriges yngre läkares förening, Sylf.

Ämnen i artikeln:

AT-läkareSylf

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se


Enkätsvar från AT-läkare visar att de som gjorde sin AT under 2019 hade väntat i genomsnitt 10,6 månader på att få börja, två veckor längre än 2018. Jämfört med 2008 har väntetiden ökat med 50 procent, rapporterar Sylf.

Ungefär 7 procent väntade i över två år på sin AT-plats. Den högsta andelen AT-läkare med så lång väntetid finns i Stockholm, Uppsala, Södermanland, Västra Götaland och Halland. Av dem som väntat kortare än ett år hade 56 procent flyttat till en annan ort för att göra AT.

De allra flesta, 88 procent, jobbade kliniskt som läkare under väntetiden. Det är ett problem att det är vanligt med så långa vikariat för olegitimerade underläkare, anser Sylf. Föreningen pekar bland annat på otrygga anställningar, svag löneutveckling och fördröjd tid till specialisering.

Mellan 2017 och 2018 ökade antalet AT-platser rejält, men mellan 2018 och 2019 tillkom bara tre platser. Det ser dock lite olika ut i olika regioner.

Sylfs väntetidsrapport bygger bland annat på siffror insamlade i samband med den årliga AT-rankningen. 1 447 läkare som gjorde sin AT eller nyligen hade avslutat den svarade. Svarsfrekvensen var 54 procent.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev