Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tidig behandling minskade risken för utvecklad MS

Publicerad: 7 oktober 2009, 09:08

Behandling med läkemedlet glatirameracetat halverade nästan risken för fullt utvecklad MS, hos patienter som haft en episod av sjukdomen.


Studien publiceras i dag online i tidskriften Lancet. Glatiramer, som finns i Copaxone, är i dag godkänt för att minska frekvensen av skov hos patienter med skovvis förlöpande multipel skleros, MS. Nu har läkemedlet testats på 481 patienter från 16 länder i Nordamerika, och Europa, bland annat Sverige.

Patienterna hade haft en kliniskt episod av sjukdomen och hade minst två skador i centrala nervsystemet som syntes med MR. De lottades till att få 20 milligram dagligen av läkemedlet, eller placebo, i upp till tre år.

Behandlingen minskade risken att utveckla klinisk definitiv sjukdom under studietiden med 45 procent, jämfört med placebo. För en fjärdedel av patienterna som utvecklade kliniskt definitiv MS fördubblades tiden till att de fick en andra attack av sjukdomen, till 722 dagar jämfört med 336 dagar med placebo.

Bakom studien står forskare från bland annat University Vita-Salute i Milano, Italien. De drar slutsatsen att tidig behandling med glatirameracetat är effektivt för att fördröja fullt utvecklad MS hos den här patientgruppen.

Studien har finansierats av läkemedelsföretaget Teva Pharmaceutical Industries.

Läs abstract:

Lancet, publicerad online den 7 oktober 2009

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev