Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tidig födsel ökar risk för högt blodtryck

Publicerad: 24 november 2005, 09:48

Pojkar som föds för tidigt har en förhöjd risk att drabbas av högt blodtryck. Och ju tidigare pojken föds, desto större är risken, enligt en svensk studie.


Neonatologen Stefan Johansson, forskare vid enheten för klinisk epidemiologi vid Karolinska institutet i Solna, och hans kollegor har undersökt om det har någon betydelse för blodtrycket att födas tidigt. Till skillnad från en del andra forskare har de koncentrerat sig i första hand på när barnen är födda och inte på hur mycket de vägde vid födseln.

Studien omfattar närmare 330 000 svenska män födda mellan 1973 och 1981 och som mönstrade någon gång mellan 1993 och 2001. Vid mönstringen mättes deras blodtryck. Gränsen för högt blodtryck definierades som ett systoliskt tryck på minst 140 mm Hg eller ett diastoliskt tryck på minst 90 mm Hg.

Forskarna jämförde pojkar som föddes fullgångna, vid 37 till 41 fulla veckor, med dem som var födda för tidigt och fann tydliga skillnader beträffande det systoliska blodtrycket.

Pojkar som var födda före utgången av vecka 29, var risken för högt systoliskt blodtryck nästan fördubblad jämfört med risken för fullgångna barn, eller 1,93 gånger förhöjd. För pojkar födda efter 29 till 32 veckor var riskökningen 45 procent och för dem som föddes efter 33 till 36 veckor var den 24 procent.

En av de slutsatser som forskarna drar av sina resultat är att det kan finnas anledning att särskilt följa blodtrycket hos för tidigt födda barn under deras uppväxt.

Studien är finansierad av läkemedelsbolaget Pfizer och Vetenskapsrådet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev