lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tidig operation minskade risk för testikelcancer

Publicerad: 3 maj 2007, 07:45

Pojkar vars ena testikel inte har vandrat ned bör opereras före 13 års ålder. De som opereras senare har nämligen fem gånger högre risk för cancer. Det visar svenska forskare i en studie som publiceras i New England Journal of Medicine i dag.

Ämnen i artikeln:

Testikelcancer

Att en testikel fastnar i ljumsken i stället för att vandra ned till pungen är en vanlig typ av missbildning hos små pojkar. Detta åtgärdas kirurgiskt, eftersom risken för testikelcancer och infertilitet annars ökar.

Forskare från Karolinska institutet i Solna visar nu att det är viktigt att operationen utförs innan 13 års ålder. Forskargruppen har studerat data ur patientregistret och cancerregistret om sammanlagt nästan 17 000 svenska män som opererats åren 1964-1999.

Bland alla män är risken för testikelcancer 0,5 procent. Bland pojkar vars testikel inte vandrat ned, men som opererats före 13 års ålder är risken enligt studien runt 1 procent. Risken för testikelcancer är alltså fördubblad. Men om operationen skedde efter att pojken fyllt 13 år, var risken mer än femfaldigad - cirka 2,5 procent, berättar Olof Akre, en av forskarna bakom studien.

- Det här är första gången man har kunnat visa att det finns en distinkt åldersgräns, säger Olof Akre till Dagens Medicin.

Enligt dagens svenska rekommendationer ska operationen göras före ett års ålder.

NEJM 2007; 356: 1835–1841

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev