Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tidigare aktiv i naziorganisation snart färdig läkare

Publicerad: 11 februari 2008, 12:51

En av grundarna till en nazistisk ungdomsorganisation är snart färdigutbildad läkare vid Karolinska institutet, KI.


Enligt Aftonbladet ska den nu 28-årige läkarstudenten år 1997 ha varit med och grundat organisationen Nationell ungdom, som tidigare var ungdomsorganisation till den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen.

Mannen kom in på läkarutbildningen på det särskilda prov- och intervjubaserade urvalet, skriver Aftonbladet.

Varken Karolinska institutet, Socialstyrelsen eller Läkarförbundet ser dock något skäl eller någon möjlighet till att stänga av 28-åringen från läkarutbildningen.

– KI tar kraftfullt avstånd från antidemokratiska eller diskriminerande handlingar. Samtidigt står det klart att det är olagligt med åsiktsregistrering i Sverige, säger Karin Röding, universitetsdirektör vid KI till Aftonbladet.

– Jag kan inte säga att man inte får tillhöra den eller den föreningen, säger Läkarförbundets ordförande, Eva Nilsson Bågenholm.

Aftonbladet skriver vidare att det inte är känt huruvida mannen i dag är aktiv i nazistiska grupperingar, och 28-åringen själv vägrar uttala sig för tidningen.

Dagens Medicin har tidigare i flera artiklar berättat om en annan läkarstudent med nazistiska kopplingar vid KI som avtjänat ett fängelsestraff för mord. Den studenten förlorade i januari sin plats på utbildningen. Dock inte på grund av morddomen eller sin bakgrund i nazistiska organisationer, utan då det vid en kontroll framkommit att han fuskat med sina gymnasiebetyg.

Relaterat material

Morddömd student förlorar plats på KI:s läkarutbildning

KI ber om råd angående morddömda studenten

Läkarstudenten nynazist - mördade fackföreningsman

Morddömd läser till läkare

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev